Pärnut külastavad Hiina kunstimeistrid

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Flöödimängija Wu Mei.
Flöödimängija Wu Mei. Foto: PP

Täna õhtul kõlab Pärnu kontserdimajas Hiina traditsiooniline ja tänapäevane muusika, samuti astuvad üles Hiina meistrid, kes näitavad mõõgavõitlust ja võitluskunsti vorme, mis on saanud inspiratsiooni loomade liikumisest.

Esineb traditsioonilise Hiina muusika ansambel Lin Yue Ran Ran, mis on asutatud 1998. aastal. Tõlkes tähendab trupi nimi tõusvat noorkuud. Ansambel on tuntuks saanud nooruslikult värske ja virtuoosse mänguga. Koosseis on esinenud kõikjal Hiinas ning reisinud Euroopas, Austraalias ja USAs.

Näeb ja kuuleb põnevaid instrumente. Hiina bambusflöötide ajalugu äratab aukartust, ulatudes 9000 aasta taha. Flöödimängija Wu Mei alustas selle instrumendi õpinguid kuueaastasena.

Zheng kuulub iidsete Hiina näppepillide hulka. Zheng’il on 21–25 keelt. Fan Ran on üks Hiina noorema põlvkonna väljapaistvamaid selle ala virtuoose.

Hiina simbel yangqin on bambusest haamrikestega mängitav trapetsikujuline keelpill, olles menukas nii saate- kui soolopillina. Pärnu kontserdil mängib sellel instrumendil Shi Yue.

Erhu on üks populaarsemaid Hiina muusikas kasutatavaid poogenpille, millel on kaks keelt. Mängides hoitakse pilli vertikaalselt ning see toetub mängija vasakule reiele. Pärnus mängib seda instrumenti ülehiinalistel muusikakonkurssidel võidukalt esinenud Ma Chen.

Ida kalendri kassiaasta algusele pühendatud kontsertetendusel esitatav muusika ülistab ploomiõite suursugust ilu, toob kuulajateni kõrgete mägede ja vulisevate koskede helisid ja kirjeldab jasmiinilõhna.

Hiina võitluskunstide demonstratsioonil astuvad üles t’ai chi, bagua, xingyi, tang-lang’i, shaolin’i meistrid Zhang Shangmin, Zhang Xian, Qiu Yunfeng.

Kontserdi toimumisele on aidanud kaasa Hiina suursaatkond ja Hiina Rahvavabariigi kultuuriministeerium.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles