Briti rikaste edetabelit juhib William Vallutaja nõbu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alain Le Roux 19. sajandi joonisel
Alain Le Roux 19. sajandi joonisel Foto: Wikipedia.org

Suurbritannias koostatud ülirikaste nimekirja «The Richest of the Rich» ei juhi mitte tänapäeva kuulsad ja jõukad, vaid 1066. aastal  Normandiast Inglismaale vallutusretkele tulnud normanni William Vallutaja nõbu Alain Le Roux (Alan Punane).

Ajaloolased uurisid tuntud rikaste inimeste varanduse suurust alates sellest, kui normannid vallutasid Briti saared kuni tänapäevani, kirjutab The Telegraph.

Le Roux suri rohkem kui 900 aastat tagasi, kuid tema varanduse väärtust hinnatakse tänapäeva vääringus 81 miljardile naelale (1,8 triljonit krooni). Lisaks kuulusid prantsuse päritolu mehele suured maa-alad.

Alain Le Rouxi omaduses oli 250 000 aakrit maad tänapäeva Yorkshire`i, Norfolki, Suffolki, Cambridgeshire´i, Northamptonshire´i ja Londoni aladel. Mees sai need William Vallutajalt kingituseks sakside ülestõusu mahasurumise eest.

Alain Le Roux lasi endale Põhja-Yorkshire´i ehitada Richmondi lossi ja oli Richmondi dünastia alusepanija.

Le Roux suri 1093. aastal 53-aastasena.

Ajaloolased Philip Beresford ja Bill Rubinstein arvutasid välja, et tänapäeva vääringus jättis mees maha 81 miljardi naela suuruse varanduse, mis on näiteks kolm korda suurem kui Microsofti looja Bill Gatesi varandus ja kaheksa korda suurem kui venelasest ärimehe Roman Abramovitši varandus.  

Selles nimekirja esimese 19 hulgas pole tänapäeva kuulsaid ja rikkaid. 20. positsioonil on oma 19 miljardi naela (437 miljardit krooni) suuruse varandusega tööstusmagnaat, India päritolu Lakshmi Mittal.

William Vallutaja nõbule Alain Le Rouxile järgnesid keskaegsed aadlikud, suurmaaomanikud, sõdurid, piiskopid ja kaupmehed.

Rikkaim naine selles nimekirjas oli Akvitaania Eleanor, kuningas Henry II abikaasa. Ta on selles nimekirjas tänapäeva vääringusse arvutatult oma pisut alla kümne miljardi naelase (alla 230 miljardi krooni) varandusega 62. kohal.

«Mitte keegi ei suuda tänapäeval saada nii rikkaks, kui seda oli omal ajal Alan Le Roux,» nentisid edetabeli koostajad.  

Nad lisasid, et tänapäeval on ohutum rikas olla.

«Le Roux suri rahulikult oma voodis, kuid veerand selles nimekirjas olevate isikute elu lõppes vägivaldselt, kas nad mõrvati, hukkusid lahingus või surid haigustesse,» selgitasid koostajad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles