Karjas elamine tekitab noortele ronkadele stressi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rongad
Rongad Foto: Wikipedia.org

Poola teadlaste sõnul on karjas elavad noored rongad rohkem stressis kui täiskasvanud paarina elavad rongad.

Teadlased analüüsisid ronkade väljaheiteid ja leidsid, et noorte ronkade organismis on stressihormooni kortikosterooni tase kõrgem, kirjutab BBC.

Uus uuring läheb vastuollu teooriaga, mille kohaselt on territoriaalse paarina ronkade elu raskem kui karjas elavatel ronkadel.

Uurijad jätkasid, et noorte lindude stress on osa nende täiskasvanuks saamise protsessist.

Noored gruppides elavad rongad jagavad toitu omavahel. Täiskasvanuks saades moodustuvad paarid, mis võivad olla terveks eluks. Samuti kaitsevad täiskasvanud linnud agressiivselt oma pesitsusterritooriumit.

Poola teadlased uurisid Bialowieza metsas kui stressi tekitavad ronkade kaks sotsiaalsüsteemi on.

«Toidu otsimine ja jagamine on grupis lihtsam kui kahe oma territooriumit kaitsva linnu puhul. Kuid samas on grupis võistlusmoment ning elu pingelisem ja stressirikkam,» laususid uurijad.

Uurijate sõnul saab noorte ronkade ja noortegängide vahele võrdluse tuua.

«Ronkade elu on mõnevõrra inimeste eluga sarnane – stressirohke teismeliseaeg noortegängides ning hiljem partneri valimine ja rahulikum elu,» nentisid teadlased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles