Dalai-laama õpetusi Riiast saab jälgida otseülekandes

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dalai-laama
Dalai-laama Foto: SCANPIX

Tema Pühadus XIV dalai-laama annab Riias esmaspäeval, 10. ja teisipäeval, 11. oktoobril õpetusi, mida saab jälgida ka otseülekandena internetist. Dalai-laama kõneleb peamiselt tiibeti keeles, aga õpetustele tehakse ka eestikeelne tõlge.

See on teine kord, mil Baltikum saab osa Nobeli rahupreemia laureaadi budistlikest õpetustest, esimest korda käis dalai-laama Riias õpetusi andmas aastal 2014.

Internetiülekande ajakava Eesti aja järgi:

9.30 ‒ 11.30 

13.00 ‒ 15.00

Jälgi Tema Pühaduse õpetusi siit. 

Dalai-laama õpetustest saavad osa viis Euroopa riiki: Läti, Šveitsi, Slovakkia, Tšehhi ja Itaalia. Riiga Skonto halli koguneb nädala algul 4500 inimest Baltikumist ja Venemaalt. Tema Pühadus annab õpetusi peamiselt tiibeti keeles, Internetiülekanne tõlgitakse inglise, läti, vene, eesti ja mongoolia keelde. Eestikeelse tõlke teeb Tartu Ülikoolis töötav Laur Järv, kes on ühingu Tiibeti Sõbrad, Eesti Akadeemilise Orientaalseltsi ja Eesti-Tiibeti Kultuuriseltsi liige.

Dalai-laama annab õpetusi 7. sajandil elanud india budistliku õpetlase, poeedi ja hilisema legendaarse Nalanda kloosterülikooli õpetaja Dharmakirti suurteose «Pramanavarttika» (tiibeti keeles: tshad ma rnam 'grel) teise peatüki põhjal.

Peatüki sisuks on küsimus, miks uskuda Buddha sõnu, miks arvata, et budistlik õpetus on tõene? On tähelepanuväärne, et Dharmakirti ehitab siin oma vastuse üles tuginedes budistlikust usust ja pühakirjast sõltumatutele arutluskäikudele ning 

kummutades võimalikud kahtlused ja vastuväited. Seejuures tuleb Dharmakirtil ühtpidi põhjendada, et on olemas eelmised ja järgmised elud, et virgumine on tõepoolest võimalik ning kehtivad neli õilsat tõde. Teistpidi on tal aga vaja näidata, et just Buddha on virgumise teed käies eesmärgile jõudnud ning seetõttu täiesti usaldusväärne õpetaja.

Kõnealune traktaat on tiibeti budistlikus kloostrihariduses üks võtmetekste. Selle ülejäänud peatükid selgitavad loogikat, tunnetusteooriat ja korrektse väitluse pidamist. Ka tänapäeva tiibeti õpetajad viitavad «Pramanavarttikale» tihti, sest siit leiab argumenteeritud aluse budistliku maailmavaate paljudele aspektidele.

Tema Pühadus XIV dalai-laama Tenzin Gyatso sündis 6. juulil 1935. aastal talupoja peres Tiibeti kirdeosas Amdos, Taksteri külas. Tema sünninimi oli Lhamo Dhondrub. Kaheaastaselt läbis ta katsed, mille põhjal ta tunnistati XIII dalai-laama Thupten Gyatso taaskehastuseks, pälvis dalai-laama tiitli ning sai nimeks Jetsun Jamphel Ngawang Lobsang Yeshe Tenzin Gyatso (lühendatult Tenzin Gyatso). Dalai-laama on geluki (kollasemütsiliste) koolkonna eestseisja, keda peetakse Tiibeti budismis kõrgeimaks vaimulikuks juhiks, bodhisattva Avalokitešvara reinkarnatsiooniks.

Tema Pühadus XIV dalai-laama Tenzin Gyatso on külastanud Balti riike ja Eestit varasemalt kolmel korral, budistlikke õpetusi on ta aga andnud vaid korra Baltikumis, 2014. aasta maikuus Riias. Kuigi dalai-laama on loobunud vabatahtlikult oma poliitilisest võimust, on lisaks usujuhi positsioonile Nobeli rahupreemia laureaadist kujunenud maailma eetilise poliitika võrdkuju. Kommunistlik Hiina Rahvavabariik anastas ja okupeeris Tiibeti 1950. aastal. Dalai-laama põgenes 1959. aastal oma kodumaalt ning on sestpeale elanud Indias paguluses.

Dalai-laama õpetusi Riiast otseülekandena koos eestikeelse tõlkega näeb siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles