Rootsi meedia: Norra on koos Johaugiga pisarates küsides, et kuidas see sai juhtuda

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Therese Johaug
Therese Johaug Foto: SCANPIX

Rootsi meedia haksledab mõnuga naaberriigi Norra tippsuusatajat Therese Johaugi tabanud dopinguskandaali, kirjutades et norrakad on koos Johaugiga pisarates ja küsivad, et kuidas see juhtuda sai.

Samas tuntakse 28-aastasele Johaugile kaasa, et ta oma naiivsuses tarbis keelatut, kahjustades sellega rängalt enda ja teiste Norra suusatajate mainet.

Norra on tuntud murdmasuusariik, kus suusatajad on «kuningad» ja «kuningannad», kuid nüüdne skandaal tundub nad olevat troonilt tõuganud.

Norra suusaföderatsioon teatas, et seitsmekordsele maailmameistrile ja kolmekordsele olümpiavõitjale Therese Johaugile 16. septembril tehtud dopingutest oli  positiivne. Keelatud ainet klostebooli leidus päikesepõletuskreemis Trofoderminis, mille talle andis Norra suusakoondise arst  Fredrik Bendiksen, kes võttis juhtunus vastutuse. Johaug määris keelatud ainet sisaldavat kreemi huultele augustis Itaalias, kus toimus kõrgmägede treeninglaager. Kreem osteti Itaalia apteegist, kuid ei kontrollitud, mida see sisaldab.

Rootsi suusajuhtide sõnul ei oleks nemad sellisesse «ämbrisse astunud», kuna Rootsi suusakoondisel on vajalikd ravimid treeninglaagrites ja võistlustel kaasas, mitte neid ei osteta juhuslikest kohtadest.

Veel üks aasta tagasi teatasid nii Norra kui Rootsi meedia, et nende riikide murdmaasuusatajad on dopinguvabad, kuid dopingu abi kasutavad venelased, soomlased ja austerlased.

Siis nenditi, et Norras ja Rootsis ei ole murdmaasuusatajad kunagi süstemaatiliselt ega regulaarselt keelatud aineid tarbinud ning seda näitavad nii puhtad testid kui saadud medalid.

Rootslaste teatel on nemad tõesti dopingupriid, kuid seda ei ole enam Norra, mille suusajuhid peavad pingutama, et skandaalig hakkama saada ja hea maine taastada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles