Teadlased hoiatavad tapjaorkaanide eest

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Orkaan Matthew järgne Florida Cocoa Beach
Orkaan Matthew järgne Florida Cocoa Beach Foto: SCANPIX

Teadlaste sõnul saab hiidsisalike väljasuremises süüdistada osaliselt niinimetatud tapjaorkaane ning need võivad millalgi ka inimkonnale lõpu peale teha.

Inglise keeles nime «hypercanes» kandvad orkaanid on tavalistest orkaanidest (hurricanes) märgatavalt võimsamad, pühkides oma teelt kõik, kes ja mis ette jäävad, edastab news.com.au.

Teooria kohaselt tekivad võimsad orkaanid maailmamere soojenemisel. Maa veekogud soojenesid ka 65 miljonit aastat tagasi kui Maad tabas asteroid, mis tõi kaasa globaalse katastroofi.

Kui tapjakorkaanid tekiks nüüd, siis kahjustaks see meie planeeti kaitsvat osoonikihti, mille tõttu päikese ohtlik kiirgus jõuaks Maani ja hävitaks enamiku liikidest, kaasa arvatud inimesed. Tapjaorkaanid ei pruugi nüüd tekkida asteroidi, vaid pideva kliimasoojenemise ja ookeanide vee temperatuuri tõusu tõttu. 

USA Massachusettsi tehnoloogiainstituudi teadlase Kerry Emanueli apokalüptilise teooria kohaselt on merevee soojenedes võimsate orkaanide teke võimalik.

Emanueli arvates võib selline orkaan ulatuda kuni 25 kilomeetri kõrgusele ja tekitada tuule, mis liigub heli kiirusega.

Teooria järgi tabas 65 miljonit aastat tagasi asteroid Maad, kokkupõrkest tekkinud tolm kattis päikese, temperatuur langes, liigid surid välja, kaasa arvatud hiidsisalikud, kes enne seda katastroofi olid domineerivad.

Emanueli arvates ei saanud hiidsisalikud välja surra ainult asteroidi ja Maa kokkupõrke tõttu, vaid veel pidi olema midagi, mis katastroofi järgselt Maad mõjutas. Tema arvates oli selleks veekogude soojenemine, mis tõi kaasa tapjakorkaanid.

Emanuel lisas, et orkaani ja ülitugeva tuule tingimustes oli liikidel keeruline ellu jääda ja see oli hiidsisalike väljasuremise üks põhjuseid, kuid ei saa välistada, et see saab saatuslikuks ka inimkonnale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles