Põhja-Korea liidri naine on seitse kuud avalikkusest kadunud. Kus ta on?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ri Sol-ju ja Kim Jong-un
Ri Sol-ju ja Kim Jong-un Foto: SCANPIX

Lõuna-Koreas spekuleeritakse, kus võib olla naaberriigi Põhja-Korea diktaatori Kim Jong-uni naine Ri Sol-ju, sest teda ei ole avalikkuses olnud näha seitse kuud.

Huffington Posti andmetel abiellusid Kim Jong-un ja Ri Sol-ju 2009. aastal, nende laps sündis samal aastal.

Kim Jong-un võttis lääne kallitesse disainerrõivastesse riietunud naist pidevalt avalikele sündmustele kaasa, kuid enam ei ole seda teinud. Viimati oli Ri Sol-jud näha märtsis, kui ta osales kohalikul spordipeol.

Kuna Põhja-Koreas ei saa isegi diktaatori pereliikmed olla kindlad, kas nad ka homme elus on, siis on läänes hakatud spekuleerima, kas Kim tüdines oma naisest ja lasi ta kõrvaldada.

Lõuna-Koreas arvatakse, et Põhja-Koreas on tegelik võim Kim Jong-uni asemel ta õe Kim Yo-jongi käes ja tema annab käske, keda kõrvaldada ja keda mitte.

«Ri oli varem avalikel sündmustel alati kohal, kuid viimase seitsme kuu jooksul ei ole teda olnud kuskil, ei koos abikaasa Kim Jong-un´iga ega ka ilma. See teeb murelikuks, sest Põhja-Koreas võivad ka diktaatori pereliikmed päevapealt kaduda. Võimalik, et diktaatori õde, kelle käes tundub tegelik võim olevat, võis Ri elu oma kontrolli alla võtta,» edastas Lõuna-Korea meedia.

Põhja-Koreas on tippametnike hukkamised tavalised, näiteks augustis lasi Kim Jong-un hukata ühe oma ametniku, kuna mees jäi istungil magama.

2013. aastal teatas Põhja-Korea riigimeedia, et Põhja-Koreas hukati diktaatori tädimees Jang Sung-taek, keda süüdistati riigireetmises.

Lõuna-Korea andmetel hukati selles totalitaarses riigis veel üks diktaatori perega seotud isik, O Sang-hon, kes tapeti leegiheitjaga.

2007. aastal kaotas elu tehasedirektor, kes helistas ilma võimude loata välisriiki, Hiinasse. Sellest tingituna hukati ta avalikult 150 000 inimese ees mahalaskmise läbi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles