Stig Rästa sünnitusest: põhimõtteliselt anti meile teada, et te ei oska midagi, ei saa hakkama ja teilt on vist parem laps ära võtta

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Presidendi vastuvõtt roosiaias, Karina Vesman ja Stig Rästa
Presidendi vastuvõtt roosiaias, Karina Vesman ja Stig Rästa Foto: Erlend Štaub

Muusik Stig Rästa kirjeldab väga kirevalt, kuidas möödus kallima Karina Vesmaniga tema esiklapse ilmaletulek ning milline vastuvõtt ootas neid haiglas.

«Päevad Ida-Tallinna Keskhaiglas olid täis hämmingut, arusaamatusi ja muidugi rõõmu. Enne sünnitust arutasime palju, kus väike vastu võtta ja millegipärast jäi elukoha läheduse tõttu sõelale ITK. Olime erinevatest foorumitest selle maja kohta palju lugenud ja kommentaarid olid täiesti erinevad. Kellele meeldis väga ja oli hea kogemus, kes rääkis õudusjutte, et ei lähe sinna enam kunagi tagasi,» kirjutab muusik Stig Rästa veebilehel Mees Olen, et perepalatis hakkasid asjad võtma omi mõõtmeid.

Stig Rästa ja Karina Vesman
Stig Rästa ja Karina Vesman Foto: Instagram/ Stig Rästa

«Konveiermeetodil noorte alustavate perede eest hoolitsemine jättis ausalt öeldes soovida, seda just inimlikust aspektist. Ma saan aru, et see on nende jaoks kaheksa tuhandes väike loll pereke, kes sinna korrusele saabub, aga meie jaoks oli ju tegu täiesti esmase kogemusega,» tabas mees end mitmeid kordi mõtlemast, et töötajad tegelevad seal rohkem oma töökeskkonna mugavaks loomise ja probleemide ennetamisega, kui muretsevad uue pere pärast. «Arstidel ja ämmaemandakestel on omad normid ja kastikesed, kuhu rist tõmmata ja neid järgitakse jäägitult.»

Suhtumine oli Rästa sõnul haiglas eestlaslikult tuttav: nähvav ja pigem tahaks kellelegi natuke halvasti öelda, kui teda maha rahustada. «Kui olen ise närvis, siis tahaks selle energia ju kellegi peal pigem maandada, kui see rahulikult endast välja lasta. Kõik rinnaga toitmise jutud ja kaaluprobleemid keerati väga suureks. Põhimõtteliselt anti meile teada, et te ei oska midagi, ei saa hakkama ja teilt on vist parem laps ära võtta. Jah, tõlgendamise küsimus, aga naised omavahel on sellised. Arstike nähvab, et mis, rinnast ei tulegi piima vää ja sa ei saagi hakkama vää? Üldse sõnad ei tohi ja ei saa on nende suust maru kerged tulema. Vastsündinu kaal alanes ja rinnapiima oli vaja anda 40 milliliitrit. Rinnapiima aga ei tulnud ja lisatoidu andmine oli «ei tohi» sildi alla pandud,» kirjeldab staar ebameeldivat olukorda arstidega.

Loe lähemalt SIIN, millise soovituse annab mees lapseootuses perele.

instead of one love of my life, I now have TWO of them! YYAAAAYYY☺️ @stigrasta

A video posted by karina vesman (@karinavesman) on

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles