Venemaal tapeti isa käsul transsooline mosleminaine

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Venemaal tapeti transsooline mosleminaine vaid mõni aeg pärast seda, kui ta oli oma elukaaslasega abiellunud ja ta isa nõudis televisoonis tema tapmist, kuna pojast tütreks saanud kahjustas pere mainet.

25-aastasest Adam Alijevist sai Raina Alijeva pärast Moskvas tehtud soovahetusoperatsiooni, kuid mehe perekond ei olnud talle selleks nõusolekut andnud, edastab Daily Mail.

Mehest naiseks saanu isa Alimshaik Alijev esines Vene televisioonis sõnades, et ta lubab ükskõik kellel tappa oma poja Adam Alijevi, kuna poeg ei ole enam nende pereliige. 

«Tahan oma silmaga näha vaid seda, kuidas ta tapetakse,» teatas isa.

Raina Alijeva olevat politseile teatanud, et ta isa tahab teda tappa, kuid politsei ei olevat peretüli tõsiseks pidanud.  Vene meedia teatel naiseks saanu siiski tapeti ning ta surnukeha oli nii moondunud, et kohtuarstidel ja sõpradel oli teda raske tuvastada.

Põhja-Kaukaasiast Tšetšeeni vabariigist pärit soovahetaja kolis Moskvasse, kuna Venemaa pealinnas on parimad soovahetusoperatsioone läbiviivad kirurgid. Talle tehti soovahetusoperatsioon ja ta abiellus oma elukaaslse Viktoriga, kes oli pärit Kabari-Balkaarjast, mis on samuti Põhja-Kaukaasias asuv Venemaa haldusüksus.  

Kuna moslemitel ei ole lubatud sugu vahetada, siis pidas pere seda oma au määrimiseks ja ainsaks viisiks au taastada, oli soovahetaja tappa.

Tšetšeenias elava pere naabrite sõnul tekkisid mehe isal tervisehäired, kui ta kuulis poja soovahetusest ja abiellumisest mehega. Perekonnapeana kuulutas ta välja purmani ehk kutsus inimesi üles nende pere mainet määrinud poega tapma.

Mehe ema oli öelnud, et ta sünnitas poja, mitte tütre ja ka tema ütleb sugu vahetanust lahti.

Dagestani mufti teatas meedias, et moslemitel on soovahetus keelatud, mehest ei tohi kunagi naist saada.

«Islam ja Allah keelab soovahetuse. Sellist operatsiooni tohib moslemitele teha ainult juhul, kui inimene sünnib kahesoolisena ja siis ta saab otsustada, millisest soost ta olla tahab. Kui aga inimene muudab sugu ilma põhjuseta, siis on ta lindprii ja hüljatud, sama moodi tuleb lahti ütleda kirurgidest ja arstidest, kes sellise operatsiooni läbi viivad,» lisas mufti.

«Tundsin Adamit juba lapsena, ta nägi välja nagu tüdruk ja ta rääkis kõrge häälega. Kui ta kohaliku kooli lõpetas, läks ta Mahhatškalasse, sealt edasi Moskvasse, ksu töötas ööklubides tantsijana, teenides head raha. Ta on naiselik ja ta tundis end naisena, mina tema soovahetust hukka ei mõista,» teatas soovahetuse teinud mehe kodukoha külavanem Abdutagur Israpilov.

Pilte vaata siit. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles