Video: Curiosity leidis Marsilt metallmeteoriidi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Curiosity leidis Marsilt meteoriidi
Curiosity leidis Marsilt meteoriidi Foto: Youtube

USA kosmoseagentuuri NASA kulgur Curiosity leidis Marsilt meteoriidi, mis suure tõenäosusega on niklist ja rauast ega ole esimene, mille see kulgur Punaselt planeedilt leidnud on.

2012. aastast Marsil olev Curiosity tegeleb ka selle plaandi geoloogiliste uuringutega ning meteoriidid on osa sellest, edastab earthsky.org.

NASA teadlaste sõnul leidis Curiosity nüüdse meteoriid oma Mastcam kaamera abil 28. oktoobril, mis oli tema missiooni 1503. päev, pilt sellest objektist avaldati 30. oktoobril.

Curiosityl on käsil uuringud Marsi Sharpi mäel, mis asub Gale`i kraatris, enne seda ala uuris kulgur teadlaste jaoks geoloogiliselt huvitavat Murray Buttsi piirkonda.

USA Arizona ülikooli teadlaste arvates on nüüdne meteoriit selline, milliseid leidub ka maal ehk niklist ja rauast. Curiosity programmi teadlased andsid leiule ta kuju tõttu hüüdnimeks Munakivi.

Teadlaste sõnul säilivad Marsile langenud meteoriidid paremini ku Maale langenud, kuna Punasel planeedil on väga kuiv ja peaaegu puudub niiskus, mis neid lõhuks. Eriti kehtib see palju metalli sisaldavate meteoriitide kohta.

Kuna Marsi atmosfäär on õhuke, siis ei põle meteoorkehad ära nagu Maa atmosfääris nendega sageli juhtub, vaid nad langevad kahjustamata Punase planeedi pinnale.

Teadlaste sõnul loodetakse tuleviku Marsi missioonide käigus koguda veelgi rohkem seal olevaid meteoriite, mis võivad anda uut infot meie päikesesüsteemi algusaja ja iidsete asteroidide kohta.

Lisaks huvitab teadlasi, kas ja kui palju on Marsi meteoriitides väärismetalle, mida saaks eraldada ja Maal kasutada. Samas tuleks olla valmis, et langevad meteoriidid võivad olla nii Marsi koloonia ehitistele kui seal elavatele inimestele ohuks.

Curiosity leidis Marsilt juba 2014. aastal kahe meetri laiuse meteoriidi, mis oli regoliidikihis. Marsil on lisaks Curiosityle leidnud meteoriite ka kulgurid Opportunity ja Spirit.

Curiosity ja Opportunity jätkavad Marsi uurimist, teadlased loodavad nende kahe abil saada Marsil langenud meteoriitidest, sealselst geoloogiast ja pinnamoest jätkuvalt uut informatsiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles