Kahepäiste haide mõistatus: mutantkalasid leitakse järjest rohkem ja keegi ei tea, miks

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2013. aastal leitud kahepäine hai
2013. aastal leitud kahepäine hai Foto: Vida Press

Maailma teadlased on hämmelduses, sest inimeste kätte satub järjest rohkem kahepäiseid haisid.

Murettekitav trend algas 2008. aastal, kui kalamees Christian Johnson leidis Austraalia rannikult sinihai kahepäise embrüo, kirjutab Daily Mail.

2013. aastal püüdsid Florida kalamehed suure tömpnina-hallhai ning leidsid selle emakast kahepäise loote. Alles hiljuti leidsid Hispaania teadlased Atlandi saagsabahai kahepäise embrüo.

Enim kahepäiseid järglasi on leitud sinihaidel, sest nende üsas võib korraga kasvada kuni poolsada poega.

Kahepäiste haide leidmise sagenemine on teadlaste jaoks veel mõistatuseks. Ehkki leiud sagenevad, on need siiski liiga harvad, et müstiliste mutatsioonide põhjustest mingeid järeldusi teha.

Ühe versiooni kohaselt võib põhjuseks olla ülepüük, mis tähendab, et haisid jääb järjest vähemaks ja nii tekivad suguluspaljunemisest põhjustatud mutatsioonid. Samuti võivad mutatsioone põhjustada viirused ja merereostus.

Mereteadlane Nicolas Ehemann leidis hiljuti Kariibi mere esimese kahepäise hai. Tema peab kõige tõenäolisemaks seda, et mutatsioonide põhjuseks on ülepüük. Ehemann usub, et ülepüügist tekkinud haide genofondi vähenemine tähendab sünnidefektide arvu pidevat tõusu.

Teine mereteadlane, dr Felipe Galván-Magaña, ei usu, et kahepäiste haide arvukus on tõusnud. Tema arvates jääb väär mulje sellest, et suurenenud on teaduslike ajakirjade arv, mis säärastest juhtumitest sagedamini kirjutavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles