Mees jõi iga päev viis purki energiajooki ja sai kollatõve (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

USA Florida arstikolledži arstid kirjutasid väljaandes British Medical Journal juhtumist, milles hoiatasid inimesi energiajookides liigse tarbimise eest.

Nende patsiendiks oli mees, kes jõi regulaarselt viis purki energiajooki päevas ja tal tekkis kollatõbi ehk A-hepatiit, edastab The Independent. 

Enne haigestumist tarbis 50-aastane mees kolm nädalat liigselt energiajooke, kuna tal oli ehitustööga kiire ja need aitasid tal väsimust peletada.

Arstid ei paljastanud, millis energiajoogiga tegemist oli, kuid selles sisladus 40 milligrammi B3-vitamiini, mida tuntakse ka kui niatsiini.

Ekspertide hinnangul tohivad mehed tarbida päevas kuni 17 milligrammi niatsiini ja naised kuni 13 milligrammi niatsiini. Niatsiinist võib mürgistuse saada kui seda tarbitakse 500 milligrammi, kuid ka pikaajaline regulaarne tarbimine võib tekitada probleeme.

Niatsiin tekitab kõhuvalu, uimasuse, oksendamise ning tavaliselt arvatakse, et tegemist on gripiga.

Liigselt energiajooki joonud mehel muutus nahk kollaseks ja ta uriini värv oli järsku tumedam. Arstlik läbivaatus näitas, et mehel oli tekkinud kollatõbi ja ta maks oli kahjustada saanud.

Mehe teatel ta enne haigestumist oma eluviisi ei muutnud, samuti ei tarbinud ta alkoholi ja narkootikume ega suitsetanud. Ka ei olnud ta seadnud oma tervist ohtu ilma kondoomita seksides või vereülekandega, millest võib samuti kollatõve saada.

Arstide diagnoosi kohaselt oli mehe haigestumise põhjuseks liigne energiajoogi joomine, mis kahjustas maksa ja muutis naha kollaseks.

Nimetatud patsient paranes, kuid arstide sõnul võib maailmas olla veel sadu sarnaseid juhtumeid, milles energiajoogid tekitavad haigestumise.

«Eenergiajookide turg on lai, samas ei tea tarbijad riske, mis nende jookide liigse tarbimisega kaasnevad,» tõdesid arstid.

2015. aasta novembris avaldatud uuringu kohaselt kasvatab 450 milliliitrit energiajooki hea tervisega noortel infarkti saamise ohtu, kuna energiajook tõstab vererõhku ja kehas tekib rohkem stressihormoone.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles