Padjaklubi» staar Katariina Ratasepp: lahutasin oma esimese abielu 25-aastaselt

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Padjaklubi» tüdrukud said uued korterid. Katariina Ratasepp
«Padjaklubi» tüdrukud said uued korterid. Katariina Ratasepp Foto: Erlend Štaub

Täna Tallinna Õpetajate Majas toimuval isadepäeva konverentsil „Issi ja emme, miks te enam ei kallista?“ ettekandega “Mida armastus inimesega teeb?” esinenud näitleja, sarja "Padjaklubi" staar Katariina Ratasepp märkis, et õnneliku suhte eelduseks on madalad ootused ning õnneliku suhteni viib see, et inimene jääb iseendaks.

“Ma lahutasin oma esimese abielu 25-aastaselt ning siis lugesin ja mõtlesin armastuse teemale väga palju,” rääkis näitleja Katariina Ratasepp. “Vastata küsimusele, miks me lahtusime, on sama raske, kui vastata küsimusele, miks te olete koos? Teismelisena ma olin väga konservatiivne. Kui olin lahutanud, siis ma pidin selle narratiivi enda jaoks ringi mõtlema. Armastus on otsus. Andestada, pühenduda. Sain ka aru, et see ei ole ainult otsus. See on jõud. Armastus ei ole meis, vaid ta voolab läbi meie. Armastus on otsus lasta see jõud läbi meie voolata.”

“Lugedes jõudsin ühe narratiivini, mis ütles, et inimene on loodud sarimonogaamiaks,” sõnas Katariina Ratasepp. “Kuid mulle ei meeldinud see teooria. Sest on ju palju paare, kes on terve elu koos olnud ja tekib küsimus, mis neil siis viga on? Tänapäeval on abielule palju suuremad ootused kui vanasti ja seepärast on ka lihtsam pettuda. Palju räägitakse sellest, et õnneliku suhte eelduseks on õnnelik inimene. Õnneliku suhteni viib eelkõige see, et inimene jääb iseendaks. Kui inimene saab aru, kes ta ise on, alles siis ta on valmis kohtuma kellegi teisega. Meie kultuur ongi selline, et lapsepõlv on väga pikk. Inimene jõuab iseendani hiljem, 30ndaks või isegi 40ndaks eluaastaks.”

«Padjaklubi fännipäev» Coca-Cola Plazas. Katariina Ratasepp
«Padjaklubi fännipäev» Coca-Cola Plazas. Katariina Ratasepp Foto: Viktor Burkivski

Täna toimuval isadepäeva konverentsil „Issi ja emme, miks te enam ei kallista?“ otsitakse vastuseid olulistele paarisuhtega seotud probleemidele. Sõna saavad: psühholoog-psühhoterapeut Lemme Haldre, praost Marko Tiitus, heategevusaktivist Riina Solman, näitleja Katariina Ratasepp , psühhiaater-psühhoterapeut Andres Sild, vaimulik Meego Remmel, laste psühhiaatriakliiniku juhataja Anne Kleinberg.

PREP-paarisuhtekoolituse mõju uuringust teeb kokkuvõtte psühholoogiadoktor Kenn Konstabel. Debatis „Miks me ikka veel abielus oleme?” arutlevad Eesti Kunstiakadeemia rektor Mart Kalm ja abikaasa, graafik Anu Kalm; kunstnik ja Aasta Isa 2009 Heinz Valk ning abikaasa, kunstiajaloolane Marika Valk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles