Kas Newt Gingrich jääb välisministriks saades seisukohale, et Eesti on Peterburi eeslinn?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Newt Gingrich
Newt Gingrich Foto: SCANPIX

Nii USAs kui mujal maailmas spekuleeritaks, et kellest saavad vabariiklase Donald Trumpi presidendiks saades ministrid.

Trumpi nõunikud on viimastel kuudel pannud kokku nimekirja võimalikest kandidaatidest, kelle seas on näiteks endine Esindajatekoja spiiker Newt Gingrich, kes võib saada välisministriks, edastab iltasanomat.fi.

Vabariiklasest veteranpoliitik ehmatas sel suvel nii eestlasi kui paljusid teisi oma kummaliste seisukohtadega. Gingrich andis mõista, et kui Venemaa ründab Eestit, siis USA ei pea ilmtingimata sekkuma, sest Eesti on Peterburi üks eeslinnadest.

Meedias tekkis vastukaja, milles viidati NATO artiklile viis. 

Põhja-Atlandi leppe artikkel viis kohustab liikmesriike tulema appi relvastatud rünnaku ohvriks langenud liitlasele. Nii USA kui Eesti kuuluvad NATOsse.

Nüüd küsiti, et kas Newt Gingrich jätkab näiteks välisministriks saades sama retoorikat, et Eesti on Peterburi eeslinn ning USA sõjaüksustel ei ole mõtet NATO egiidi all sekkuda ja Venemaa vastu sõdima hakata.

Venemaa tegevus Läänemerel ja naaberriikide lähialadel on aina agressiivsemaks muutunud ning juba mõnda aega spekuleeritakse, kas Venemaa võib Soomet, Eestit, Lätit ja Leedut rünnata.

USA uue võimaliku ministrina on välja pakutud  veel New Yorgi endist linnapead Rudy Giulianit, kuid ka Donald Trump juuniorit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles