Pildid ja video: Frida Kahlo maal pannakse üle 60 aasta oksjonile

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Mehhiko maalikunstniku Frida Kahlo maal, mis oli 60 aastat erakollektsioonis, pannakse New Yorgis Sotheby’ s oksjonimaja oksjonile.

Tegemist on Kahlo varajasel loomeperioodil, 1929. aastal valminud õlimaaliga «Niña con collar» (Tüdruk kaelakeega), edastab news.artnet.com.

Kahlo töid jäädvustava fotograafi Lola Álvarez Bravo teatel oli see maal mitmetes kunstikataloogides, kuid selle asukoht ja saamislugu olid seni teadmata.

Sotheby’ s oksjonimaja, mis paneb selle maali 22. novembril New Yorgis oksjonile, kinnitas et selle maali asukoht oli pikka aega teadmata.

Uurimisel ilmnes, et Kahlo surmale järgnenud 1955. aastal kinkis maalikunstniku abikaasa Diego Rivera selle maali Kahlo assistendile, kes on nüüd 90-aastane ja ta pani maali nüüd müüki. 

Maal  oli kaua ühe perekonna valduses, rippudes USAs Californias Sunnyvale’is asuva maja seinal.

Frida Kahlo maal «Niña con collar » / Scanpix
Frida Kahlo maal «Niña con collar » / Scanpix Foto: SCANPIX

Oksjonimaja hinnangul on maal heas seisukorras ja selle hinnaks võib kujuneda 1,5 – 2 miljonit dollarit.

Maal kujutab noort istuvast naist, kes kannab oranži värvi pluusi ja rohelist salli, tal on suur kaelakee ja kuldsed kõrvarõngad.

Sotheby’s oksjonimaja Ladina-Ameerika kunsti eksperdi Axel Steini teatel on tegemist soojades toonides maaliga, kuid sellest puudub veel Kahlo hilisematele töödele omane sügavus.

Frida Kahlo (6. juuli 1907 Coyoacán (México lähedal) – 13. juuli 1954 Coyoacanis) oli Mehhiko maalikunstnik.

Frida Kahlo tahtis esmalt õppida meditsiini, kuid 17. septembril 1922 toimunud bussiõnnetus muutis ta elu igaveseks. Ta sai raskeid vigastusi, mille tõttu tehti talle elu jooksul 32 operatsiooni ning ta pidi kandma erinevaid keha abistavaid mehhanisme.

Pärast õnnetust oli Kahlo kolm kuud kogukehakipsis ja just siis langetas ta otsuse hakata maalima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles