Linn, mis värviti üleni siniseks

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kunagi oli Chefchaouen tüüpiline väike Maroko linnake, kuid siis otsustasid kohalikud sellele uue näo anda.

Põhja-Marokos Rifi mägedesse peidetud väike Chefchaoueni linnake oli kunagi paik, kust turistid vaid läbi sõitsid ning kunagi peatust ei teinud. Siis tulid sealsed naised aga geniaalsele ideele, mis on nüüd Chefchaoueni kuulsaks teinud, vahendab BBC.

Traditsioon värvida kõik majad mediinasiniseks sai alguse umbes 20 aastat tagasi. «Esialgu värviti siniseks vaid juutide piirkond. Nüüd värvitakse kogu linn kolm korda aastas üle,» jutustas kohalik Abdeslam Mouden.

Siniseks värvimise kohta liigub ka mitmeid legende. Mõned usuvad, et muslimite ja juutide jaoks on tegu spirituaalse värviga, teised usuvad jällegi, et sellega avaldatakse austust lähedal olevale mägiojale, mis teeb linnas elamise võimalikuks. Levinud on ka arvamus, et sinine hoiab sääski eemal.

Traditsiooni algatajateks olid igal juhul naised, kes hoiavad seda seni kõrgelt au sees. Nad kogunevad kahe või kolme liikmelistesse gruppidesse ning värvivad maju hilisõhtul, kui enamik linnarahvast juba magab. Nende tööst ei jää maha muud märki kui vaid veel kuivav värv.

Nagu ka paljud teised Maroko linnad, on Chefchaouen üks suur labürint. Kui leiad end aga tänavalt, millel on ka maapind siniseks värvitud, siis võid kindel olla, et viibid tupiktänaval.

Linnas ringi jalutades on hästi näha, kui pikk mõni maaler on olnud, sest kõik majad on alt sinised, kuid ülevalt klassikaliselt heledad. Samas ei ole kõik hooned veel üle värvitud. Linna ajalooline tsitadell on jäetud endiselt punakat tooni ja mošee on ikka valge. «See on nii vaid seetõttu, et keegi ei ole lihtsalt jõudnud neid veel värvida,» täpsustas Mouden.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles