Edward Snowden: Trump on ainult president, ei enamat

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edward Snowden.
Edward Snowden. Foto: SCANPIX

USA Julgeolekuagentuuri (NSA) endine lepinguline töötaja ja salaandmete lekitaja Edward Snowden sõnas Rootsis Stockholmis toimunud internetiteemalisel konverentsil, et vabariiklane Donald Trump on vaid president, see on üks paljudest ametitest, kuid mitte enamat.

Snowden osales konverentsil video teel, sest ta elab alaliselt Venemaal, kus talle asüüli anti, edastab AFP.

Snowdeni sõnul ta ei muretse selle pärast, mis Trumpi valitsusajal temaga juhtuda võib ning ta on seni seisukohal, et jälgimisega tegelevate ametkondade ebaseaduslik tegevus tuleb paljastada.

«Ma ei karda Trumpi ega teisi USA võime, olen oma otsused ise langetanud ja vastutan nende eest. Trump ja Luure Keskagentuur (CIA) on öelnud minu  kohta, et olen dissident ja et minusugused teistimõtlejad tuleb hävitada,» lisas salajaste jälgimisandmete lekitaja.

Donald Trump pere keskel / Scanpix
Donald Trump pere keskel / Scanpix Foto: SCANPIX

Snowden soovitas ameeriklastel ja teistel rahvastel Trumpi valimise pärast mitte pead norgu lasta, vaid jätkuvalt nõuda nii valitsustelt kui firmadelt eraisiku õigust eraelu puutumatusele.

Snowden paljastas 2013. aasta suvel, et NSA jälgib ulatuslikult nii USA kui teiste riikide kodanike telefonikõnesid ja e-posti, tekitades ülemaailmse skandaali. USA liitlased nõudsid selle kohta aru, sest NSA jälgis teiste riikide juhtide kõnesid ja kirjavahetust. 

USA nõuab lekitaja Snowdeni väljaandmist, kuid Venemaa ei ole seda teinud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles