Muuseumis lööb välku

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Pärnu uue kunsti muuseumis võib täna ja homme jälgida põnevat demonstratsiooni, mille käigus Tesla generaatoril tehakse väikest välku.

Elektriaasta raames on uue kunsti muuseum täna ja homme külla kutsunud Energia avastuskeskuse teadus- ja arendusjuhi Aare Baumeri (pildil), kes iga poole tunni tagant korraldab Tesla generaatori elektrilahenduste demonstratsiooni.

Tehakse väikest välku ja räägitakse lastele arusaadavas keeles sellest elektrinähtusest.

Grupikülastusest võiks muuseumile enne teada anda.

Nikola Tesla (1856-1943) oli Serbia päritolu leiutaja, elektri- ja mehaanikainsener ning füüsik, kes töötas USAs.

Tesla patendid ja teoreetiline töö on aluseks nüüdisaegsetele vahelduvvoolu elektrienergia süsteemidele. Kuigi Tesla sissetulekud olid väga suured, suri ta vaesuses. Aastal 1943 tunnistas USA ülemkohus Nikola Tesla ametlikult raadio leiutajaks.

Aare Baumer on omaette nähtus Eesti teadustutvustajate hulgas: oma suure lugemuse ja mitmekülgse teadmistepagasi tõttu suudab ta köita isegi kõige rahutumate kuulajate tähelepanu. Ta on Energia avastuskeskuse hing ja süda. Baumeri käe all on valminud mitukümmend teadust populariseerivat näitust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles