Video: Saudi Araabias sadas lund

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saudi Araabias sadas lund
Saudi Araabias sadas lund Foto: MOHAMMED ALBUHAISI/AFP/Scanpix

Saudi Araabia põhjaosas hakkas möödunud nädalalõpul lund sadama, mis on seal piirkonnas väga haruldane ilmanähtus.

Meteoroloogide teatel sadas lund  näiteks Al-Jawfinis ja Al-Quryatis, kus temperatuur langes nulli ümber, edastab Al Jazeera.

Tavaliselt on Saudi Araabia põhjaosas novembri lõpus temperatuur 14 – 26 soojakraadi.

Saudi Araabias on ka varem lund sadanud, seega ei olnud nüüdne lumi esimene. Kohalikud nautisid lund ja jagasid sotsiaalmeedias lumes möllamisest ja lumememmede tegemisest fotosid ja videoid.

Saudi Araabia meteoroloogide teatel on seal ebatavaline ilm olnud juba mõnda aega, sest enne lume tulekut sadas seal paduvihma, mille tõttu tekkis üleujutusi. Aprillis hukkus tulvades paarkümmend inimest.

Saudi Araabias on vihmaperiood tavaliselt septembris ja oktoobris, kuid nüüd olevat see pikenenud novembrisse-detsembrisse.

Kliimateadlaste arvates on selle põhjuseks La Niña kliimailming, mille puhul Atlandi ookeanil sagenevad ja tugevnevad orkaanid. Kuid maailma kliimat mõjutab ka El Niño ilming, mille puhul Vaikse ookeani pinnakihi vesi soojeneb ja sellega kaasnevad põuad Lõuna-Ameerika rannikul ja Austraalias.

Kliimateadlaste sõnul kujuneb 2016. aastast läbi temperatuuride mõõtmisajaloo kõige kõrgemate temperatuuridega aastaks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles