Tai uue kuninga troonile asumine oli nagu stseen muusikalist «Kuningas ja mina»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kroonprints Maha Vajiralongkornist sai Tai uus kuningas 50 päeva pärast oma isa, kuningas Bhumibol Adulyadej surma.

Rahvusvahelise meedia teatel meenutas uue kuninga troonile asumine stseeni kuulsast muusikalist «Kuingas ja mina», kuna palee töötajad ja valitsusliikmed pidid heitma kuninga ette maha, näidates sellega, et nad on tema alamad.

Uus kuningas kummardas Bangkoki Dusiti palees toimunud tseremoonial oma isa pildi ees, avaldades talle austust ja lubades olla temavääriline kuningas.

«Võtan lahkunud kuningalt võimu üle ja teenin Tai inimesi sama hästi kui tema,» teatas uus kuningas.

Kuninga ametisse astumise tseremoonial olid kohal kõrged riigiametnikud ja sõjaväe juht, kes samuti pidid vaibale pikali heitma. Nende seas oli ka 96-aastane kuninga salanõunik Prem Tinsulanonda, kellele oli see tseremoonia mõnevõrra raske, kuna tegemist on eaka mehega.

Tai uus kuningas saab valitsejanimeks Rama X, kuid ametlik kroonimine toimub alles järgmisel aastal pärast seda, kui eelmise kuninga surnukeha on kremeeritud.

Eelmine kuningas Bhumibol Adulyadej oli võimul 70 aastat ning ta valitsusajal leidsid aset mitmed keerulised sündmused nagu kommunistide ülestõus, riigipöörded ja riigipöördekatsed ning rahva väljaastumised. Lisaks suurenes Tais linna- ja maaelanike vaheline jõukuslõhe.

Tais kehtivad karmid seadused, mille kohaselt ei tohi kuningliku perekonna liikmeid solvata ega neid naeruvääristada, selle eest võib saada kuni 15 aasta pikkuse vanglakaristuse, äärmuslikul juhul surmanuhtluse. 

Tailased ei tunne kuigi hästi oma uut kuningat, sest kroonprints elas pikalt Lõuna-Saksamaal, kus tal on loss. Ta on kuulsust kogunud mitme abielulahutuse ja korruptsiooniskandaalidega, teda peetakse naistekütiks.

«Kuningas ja mina» on Richard Rodgersi ja Oscar Hammersteini 1951. aasta muusikal ja see põhineb Margaret Landoni romaanil «Anne and the King of Siam».

Raamat omakorda põhineb tõsielusündmustel, peategelane on inglannast guvernant Anna Leonowens, kes kasvatas ja õpetas Siiami (Tai) kuninga Monguti (valitses 1851 – 1868) lapsi 1860. aastatel.  

Muusikali «Kuningas ja mina» on ette kantud Broadwayl, kuid sellest on tehtud ka kaks filmi ja üks animafilm. 

1956. aasta filmis mängisid peaosi Yul Brunner ja Deborah Kree ning 1999.aasta filmis nägi kuninga rollis Chow Yun-fati ja Anna rollis Jodie Fosterit.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles