«Viimane tango Pariisis» režissöör nimetas vägistamissteeni ümber tekkinud kõmu suureks arusaamatuseks

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marlon Brando, Maria Schneider filmis "The Last Tango in Paris"
Marlon Brando, Maria Schneider filmis "The Last Tango in Paris" Foto: SCANPIX

Režissöör Bernardo Bertolucci kommenteeris 1972. aasta filmi «Viimane tango Pariisis» vägistamistseeni ümber tekkinud kõmu.

Eelmise nädala lõpul tuli avalikkuse ette videoklipp 2013. aastal tehtud intervjuust, milles Bertolucci tunnistab, et toona 19-aastane näitlejanna Maria Schneider polnud teadlik vägistamisstseeniga seotud detailidest. Uudist jagasid mitmed filmikuulsused, kelle arvates oli tema ja Marlon Brando käitumine täiesti vastuvõetamatu. Mõnedele jäi aga mulje, et tegu oli päris vägistamisega, ehkki kõik asjaosalised teistmoodi väitsid.

«Stseeni idee, milles kasutatakse võid, tuli mul ja Marlon Brandol samal päeval hommikusöögi ajal. Laual oli baguette ja tükk võid ning me vaatasime üksteisele otsa ja teadsime ilma ütlemata, mida me teha tahame,» seletas Bertolucci 2013. aasta intervjuus. 

Kõnealuses stseenis kasutab Brando tegelaskuju vägistamise ajal võid libestina. «Ma olin Maria suhtes väga halb, sest ma ei öelnud talle, mis toimuma hakkab,» tunnistas Bertolucci, kuid lisas, et oma otsust ta ei kahetse. «Ma tahtsin saada tütarlapse, mitte näitlejanna reaktsiooni. Ma tahtsin, et ta reageeriks alandatult.»

Bertolucci seletas esmaspäeval väljaandele Variety, et näitlejanna oli teadlik stseeni vägivaldsusest, kuid mitte või kasutamisest.

«Ma tahaksin viimast korda selgitada lahti selle naeruväärse arusaamatuse «Viimane tango Pariisis» kohta, millega seoses jätkuvalt uudiseid kirjutatakse. Mitmed aastad tagasi küsis Cinemathèque Francaise mult detaile kuulsa võistseeni kohta. Ma täpsustasin, kuid ehk mitte piisavalt selgelt, et otsustasin koos Marlon Brandoga mitte informeerida Mariat, et me kasutame võid. Ma tahtsime tema spontaanset reaktsiooni või kohatu kasutamise üle. Selles see arusaamatus seisnebki. Mõned arvavad, et Mariat ei informeeritud tema tegelaskuju suhtes toime pandavast vägivallast. See on vale! Maria teadis kõike, sest ta oli lugenud stsenaariumit, kus see kõik kirjas oli. Ainus uus detail oli või. Ja see - sain seda teada aastaid hiljem - solvas Mariat. Asi polnud selle stseeni vägivaldsuses, sest see kõik oli käsikirjas olemas,» seletas Bertolucci.

Schneider, kes suri 2011. aastal 58-aastasena, tunnistas 2007. aastal antud intervjuus, et Bertolucci ja Brando survestasid teda stseeni filmima.

«Ma oleksin pidanud oma agendile helistama või advokaadi võttepaigale kutsuma, sest sa ei tohi sundida inimest tegema midagi, mida pole stsenaariumis kirjas. Tollal ma seda kahjuks ei teadnud,» ütles näitlejanna Daily Mailile. «Marlon ütles mulle: «Maria, ära muretse, see on kõigest film.» Kuid stseeni ajal - ehkki see, mida Marlon tegi, polnud ehtne - nutsin ehtsaid pisaraid. Tundsin end alandatuna ja kui päris ausalt öelda, siis tundsin end Marloni ja Bertolucci poolt mingil määral vägistatuna. Pärast stseeni ei lohutanud Marlon mind ega vabandanud. Õnneks ei pidanud ma stseeni kordama.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles