Video: astu kõrvale Tatooine, Venemaal Peterburis nähti taevas kolme päikest

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Loodusfenomen, mis näitab, nagu oleks kolm päikest
Loodusfenomen, mis näitab, nagu oleks kolm päikest Foto: Youtube / Kuvatõmmis

Sotsiaalmeedias levib video, mis on tehtud Venemaal Peterburis ja millel on näha kolme päikest.

Teadlaste sõnul on tegemist ebatavalise loodusilminguga, milles Päikese kõrvale tekivad kaks eredat valguskeha, mis oleksid nagu ka päikesed.

Lisapäikesed ehk halod tekivad valgusest, mis langeb läbi kuusnurksete jääkristallide.

Tegemist optilise illusiooniga, mis tekib varahommikuti pärast öist jahedust, mil temperatuur on  väga madal ja päike on horisondi kohal.  

Peterburi ülikooli doktorandi Maria Boruha sõnul tuntakse seda kolme päikesega fenomeni ka kui «päikesekoeri». Seda on täheldatud maailmas paljudes kohtades, kuid Peterburis nähtu on üks selgemaid.

Venemaa teaduste akadeemia astronoomi Nikolai Želežnjovi sõnul on halod vahel isegi huvitavamad kui Päike.

«Nüüdses juhtumis olid tavalised halod, kuid on ka selliseid halosid, mida saab pidada Päikese täpseks koopiaks. Need lisapäikesed tekivad  5 – 10 kilomeetri kõrgusel kiudpilvedes, kus valgus langeb läbi jääkristallide,» teatas astronoom.

Vene sotsiaalmeedias kommenteeriti, et Peterburis nähtu meenutas stseeni menufilmidest «Tähesõjad», mille tegelase Luke Skywalkeri koduplaneedil Tatooine on kaks päikest.

«Seega on meil rohkem päikeseid kui Luke Skywalkeril,» teatati vene sotsiaalmeedias. 

Lisaks Venemaa lääneosale on samasugust päikesefenomeni dokumenteeritud ka Siberis. Võimude sõnul on haloillusiooni tõttu leidnud aset mitmeid liiklusõnnetusi, kuna juhid on kolmest päikesest segadusse sattunud ja tähelepanematuks muutunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles