Need neli kokteili on maailmas kõige kuulsamad (1)

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Negroni
Negroni Foto: Promopilt

Kokteilimaailm on väga lai ja mitmekesine. On olemas kokteile, mida vaid üks baarmen kogu maailmas valmistada oskab. Aga on ka jooke, mida võiksid osata valmistada kõik, kes vähegi peavad lugu kokteilikultuurist. Prike World Class Brand Ambassador Andrei Kazakov kirjutab neljast populaarsest kokteilist, nende saamisloost ning jagab juhiseid nende valmistamiseks.

Džinn toonikuga

Džinn toonikuga on kindlasti üks populaarsemaid kokteile tänapäeva baarimaastikul. See on lihtne, mitmekülgne ja sobib igas olukorras – aperitiivina, toidu kõrvale, desserdi asemele, aga ka niisama nautimiseks väikeses hubases baaris, kodus või tantsupõrandal. Selle kokteili juures tuleb erilist tähelepanu pöörata detailidele, et valmiv jook oleks täiuslik.

Esimene samm on õige klaasi valik. Ei saaks öelda, et kõrge highball-tüüpi klaas selle kokteili jaoks vale oleks. Vaadates aga viimase aja trende, soovitan kasutada coppa, burgundia või muud punase veini pokaali. Esiteks, näeb see punase veini pokaalis väga ilus ja efektne välja ning teiseks, veinipokaal toob paremini esile kokteili aroomid.

Koostisosad. Alati on parem minna kindla peale ja kasutada kvaliteetset džinni. Suur viga, mida pärast džinni valikut tehakse on see, et toonikule suurt tähelepanu ei pöörata ning võetakse esimene ettejuhtuv. Kuna toonik moodustab suurema osa kokteilist, tuleks kasutada kvaliteetset väikeses klaaspudelis toonikut. Suures pudelis toonik sobib juhul, kui see kasutatakse koheselt täies mahus ära. Aegamööda suurt pudelit järjest avades kaovad sealt gaasid, mis muudavad kokteili maitset ja olemust.

Kokteili kaunistus peab alati värske olema. Kui näiteks laim on kergelt kuivanud ja ääred hakkavad pruunikaks muutuma, jätke pigem kokteil kaunistamata. Varuge kindlasti palju jääd. Joogis, mida serveeritakse jääga, peab klaas jääd ääreni täis olema, nii satub kokteili vähem sulanud vett ja jook on alati värske ja külm

Foto: Promopilt

Retsept:

4 cl Tanqueray gin

Fever Tree Indian Tonic

Laim

Pane coppa klaas ääreni jääd täis, lisa džinn ja toonik, kaunista laimiga, sega rahulikult läbi.

Whiskey Sour

Whiskey Sour on tehniliselt küll keerulisem kokteil kodus valmistamiseks, aga tulemus on seda väärt ning komponendid on väga lihtsad ja kättesaadavad.

Whiskey Souri kokteili eelkäijateks võiks pidada Briti meremeeste katsetusi võitlemisel skorbuudi vastu. Et laialt levinud haiguse vastu võidelda, otsustasid meresõitjad segada laimi- ja sidrunimahla lahja õlle või grokkiga. Nende jookidega suutsid meremehed lahendada kaks probleemi korraga – piirati tõve levikut ning muudeti pikad merereisid meeleolukamaks.

Tänapäeva populaarse Whiskey Souri retsept pärineb Jerry Thomase 1862. aastal ilmunud raamatust „How to Mix Drinks or the Bon-Vivant’s Companion“. Ainus vahe toonase retseptiga on see, et ajalooliselt on kokteili serveeritud veinipokaalis, kuid nüüd soovitatakse kasutada näiteks viskiklaasi.

Foto: Promopilt

Retsept:

4 cl Bulleit bourbon

2 cl värskelt pressitud sidrunimahla

2 cl suhkrusiirupit (lahustada 1 osa valget suhkrut 1 osas vees)

1 munavalge

Pane kõik komponendid sheikerisse, raputa korralikult ilma jääta, lisa sheikerisse jää, raputa veel kord. Serveeri jääga näiteks viskiklaasis.

Margarita

Margarita – väga lihtne, maitsev, värske ja intensiivne – just nagu üks mehhikopärane suudlus olema peab.

Tekiilapõhise kokteilina on selle joogi kohta inimestel palju eelarvamusi, mis on tingitud negatiivsetest kogemustest tekiilaga. Kasuta Margaritas kvaliteetset 100% agaavist tehtud tekiilat, mis tõsi, võib olla küll natukene kulukam, kuid muudab kogemuse kindlasti positiivseks.

Klassikaliselt on Margaritas kasutatud apelsinilikööri, meil kasutatakse enam aga suhkrusiirupit. Mehhiko kohalikud baarid ei taha tihtilugu Margarita hinda kõrgeks ajada ning imporditava apelsinilikööri asemel lisavad nad kokteilile hoopis topeltkoguse tekiilat.

Foto: Promopilt

Retsept:

2 osa Don Julio Blanco

1 osa värskelt pressitud laimimahla

1 osa agaavisiirupit (või suhkrusiirupit)

Pane kõik komponendid sheikerisse, lisa jääd, raputa korralikult. Serveeri margarita, coupe või kokteiliklaasis ilma jääta. Klaasi peale valmista soolaäär, kaunista laimisektoriga.

Negroni

See tõeliselt legendaarne kokteil on suurepärane aperitiiv, mis pärineb eelmise sajandi algusest. Inimesed üle maailma armastavad Negronit, kuna seda on väga lihtne valmistada ning jook on mitmekülgne ja kauakestva maitsega. Kokteilisõpradel, kes pole harjunud kange alkoholi mõru maitsega, võib seda olla keeruline nautida, kuid igaüks saab kokteili kohendada enda maitse järgi.

Kokteili sünnilugu ulatub tagasi 1919. aastasse, mil ühes Firenze kohvikus soovis klient tavapärast Americano kokteili (Campari, magus vermut ja soodavesi) kangemas võtmes tellida. Baarmen asendas soodavee džinniga ning nii sündiski Negroni.

Tänapäeval on see kokteil justkui iidol. Gary Regan, baarimaastiku tuntud kirjanik, kirjutas Negronist terve raamatu. Igal aastal toimub juunikuus Negroni Week, mille raames kogutakse raha heategevuseks. Iga baar, mis algatusel osaleb, annetab teatud osa Negroni müügilt saadut tulu heategevuseks. Annetuste saaja valib iga baar kohalikul tasandil ise. 2016. aastal osales Negroni Weekil üle 6000 baari üle maailma. 

Foto: Promopilt

Retsept:

1 osa Tanqueray 10

1 osa Antica Formula

1 osa Campari bitter

Täida viskiklaas jääga ning sega komponendid. Lisa kaunistuseks apelsinikoor.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles