Video: USAs kaotasid tuhanded lumehaned mürgise vee tõttu elu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lumehaned
Lumehaned Foto: Walter Huber/picture alliance / moodboard/Scanpix

USA lääneosas kaotasid lumetormi eest kaevanduses varju otsinud lumehaned mürgise vee tõttu elu.

Keskkonnsaspetsialisti Mark Thompsoni ja kaevandusfirma Atlantic Richfiled Company teatel saabus 28. novembril Montanas Butte’is asuvasse mahajäetud avakaevandusse umbes 10 000 lumehane, kellest tuhanded hukkusid, edastab The Independent. 

Thomsoni sõnul oli suure hulga lindude saabumine kaevandusfirma töötajatele teada ja nad üritasid hanesid tõrjuda, et nad ei satuks mürgist, raskmetalle ja väävelhapet sisaldavat vett jooma. Tõrjumiseks kasutati mitmesuguseid helisid, esemetega tekitatavat müra  ja valgustust, kuid linde see ei peletanud.

Spetsialisti sõnul nägi kaevanduse 280 hektari suurune veeala pärast linnuparve saabumist välja nagu see oleks kaetud valgete sulgedega.

Linnud jõid  mürgist vett ja hakkasid massiliselt surema. Butte’i elanike teatel on nad surnud lumehanesid leidnud näiteks parklatest, tänavatelt ja teedelt ning isegi kasiino esiselt.

Kohalikud võimud uurisid droonilindistuse abil, mis on saanud veekogule jäänud lindudest ja see näitas, et seal on tuhandeid hukkunuid.

«Me ei tea, kui palju linde elu kaotas,» teatas keskkonnakaitseagentuuri esindaja Joe Vranka.

Butte’i lähedalt on leitud elusana mõned lumehaned, kelle tervislikku seisundit uuritakse ja vajadusel ravitakse.

Keskkonnakaitsjad ja kaevandusfirma jätkavad piirkonna jälgimist, et takistada sinna veel saabuvatel lumehandel mürgisele veekogule maandumist ja  vee joomist.

Butte’i avakaevandus suleti 1982. aastal ja alates sellest on sinna tekkinud toksilise veega veekogu, mis võttis 1995. aastal elu 342 lumehanelt.

Keskkonnakaitseagentuuri teatel trahvitakse kaevanduse eest vastutavat firmat, kui ei suudeta lindude maandumist mürgisele veele ennetada ja ära hoida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles