Video: kes on kleptokraadid ja kes neist on kõige kuulsamad?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: Alexei Nikolsky/AP/Scanpix

Teaduslehekülje Seeker videos paljastab toimetaja Jules Suzdaltsev, kes on kleptokraadida ja kes neist on kõige kuulsamad.

Kleptokraadid on poliitilised juhid, kes lõikavad riigi poliitikast, ametikohtadest ja riigi rahast kasu.

Kleptokraat pärineb kreeka keelest ja tähendab varast, kleptokraatia tähendab seega varaste võimu.

Üheks kuulsamaks kleptokraadiks võib saada jaanuaris uueks USA presidendiametisse astuv Donald Trump, sest arvatakse, et ta kasutab oma ametikohta ära nii enda kui oma pere rikkuse suurendamiseks.

Donald Trump
Donald Trump Foto: Andrew Harnik/AP/Scanpix

Trump on miljardär, kellele kuulub The Trump Organization, mille all on mitmeid firmasid, mida juhivad ta täiskasvanud lapsed.

Maailmas tehtud korruptsiooniuuringute järgi on enim kelptokraate neis riikides, kus on palju vaesust ja kus enamik varast on väikese eliidi käes, näitesk Aafrika ja Aasia riikides.

Kleptokraadiks peetakse näiteks endist Zaire’i presidenti Mobutu Sese Sekot ja Indoneesia ekspresidenti Muhammad Suharto, kes väidetavalt varastas 30 aastaga riigi tagant 35 miljardit dollarit ning ta kontrollis kõiki oma riigis tehtud ehitustöid, mille tõttu olid kõik ehitusfirmad temast sõltuvuses.

Mobutu Sese Seko (keskel)
Mobutu Sese Seko (keskel) Foto: Personalities/Scanpix

Riigi tagant varastajaks ja korruptandiks oli ka Haiti endine president Jean-Claude Duvalier. Rahvusvahelise korruptsiooniuuringu andmetel varastas Duvalier võimuloleku ajal üle 800 miljoni dollari ja kulutas riigi raha enda ja oma perekonna tarbeks. Väidetavalt tegeles Duvalier ka organite äriga, ta käsilased tapsid haiitilasi, kelle organite müügist president tulu sai.

Jean-Claude Duvalier / EDUARDO MUNOZ/REUTERS/Scanpix
Jean-Claude Duvalier / EDUARDO MUNOZ/REUTERS/Scanpix Foto: EDUARDO MUNOZ/Reuters/Scanpix

Kleptokraadiks saab pidada ka Venemaa presidenti Vladimir Putinit, kelle vara suurus on kinnitamata andmetel üle 200 miljardi dollari.

Putini režiimi korruptantide kohta liigub erinevaid jutte, tegemist on avaliku saladusega, mida ei saa tõestada, sest selles riigis on tavaline, et «käsi peseb kätt».

Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: Alexei Nikolsky/AP/Scanpix

Samasugune riigi tagant varastaja ja oma võimu ärakasutaja oli Filipiinide president Ferdinand Marcos, kes lasi endale ehitada uhkeid paleesid. Teada on fakt, et ta abikaasa Imelda Marcos oli kingasõltlane ja sellele naisele kuulus sadu tuhandeid kingi.

Ferdinand Marcos
Ferdinand Marcos Foto: ROMEO GACAD/AFP/Scanpix

Maailmas on  veel neid riigijuhte, kes kasutavad positsiooni oma vara suurendamiseks ära ehk nad on kleptokraadid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles