Pildid ja video: Jaapan asus kosmoseprügi hävitama

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Jaapani kosmoseagentuur JAXA teatas, et möödunud reedel saadeti välja sond, mille eesmärgiks on suurte kosmoseprügi osade liikumise aeglustamine ning väiksemate osade kogumine ja Maa atmosfääri suunamine, kus need ära põleksid.

Astronoomide andmetel on Maa orbiidil üle 100 miljoni kosmoseprügi osa, edastab Yle.

Lõuna-Jaapanist Tanegashima saarelt startinud rakett jõudis edukalt orbiidile, kus sond raketist irdus.

Sondil, mis kannab nime Kounotori (jaapani keeles kurg) on õhukesest alumiiniumist- ja terasest lõõg, mis enne enda lahtiharutamist on 700-meetrine, kuid lahtisena ulatub  5 – 10 kilomeetrini. Selle abil aeglustatakse kosmoseprügi liikumist.

Jaapan saatis välja kosmoseprügi koguva sondi
Jaapan saatis välja kosmoseprügi koguva sondi Foto: STRINGER/AFP/Scanpix

Sond liikumisel Maa magnetväljas tekib elektriimpulss, mis aeglustab kosmoseprügi liikumist nii palju, et prügiosad kukuvad Maa atmosfääri, kus need ära põlevad.

Maa orbiidil on nii vanade satelliitide osi kui Rahvusvahelise Kosmosejaama (ISS) ja rakettide parandamiseks kasutatud tööriistu, millest osad liiguvad Maa orbiidil ligi 28 000 kilomeetrit tunnis, selliste osade kokkupõrked on ohtlikud.

USA kosmoseagentuuri NASA andmetel on Maa orbiidil rohkem kui 20 000 osa, mis on pesapallist suuremad  ja pool miljonit osa on umbes sama suured kui marmorkuul.

Näiteks on kosmoseprügi tõttu saanud kannatada Hubble’i kosmoseteleskoobi antenn ja päikesepaneelid.

Jaapani kosmoseagentuuri teadlased valmistasid kosmost prügist puhastava sondi koostöös kalavõrke valmistava firmaga. Sondi metallist lõõg on tehtud kalavõrgu tehnoloogia eeskujul.

Teadlaste teatel oli selle valmistamine keeruline, esmalt suudeti teha ainult paarkümmend sentimeetrit korraga.

Kosmilise prügi püüdvat lõõga hakati Jaapanis arendama kümme aastat tagasi ja aastate jooksul tehti mitmeid katseid, enne kui jõuti ideaalselt töötava lõani.

Lisaks sondi kosmosesse viimisele, transportis Jaapani kosmoseagentuuri rakett Rahvusvahelisse Kosmosejaama rohkem kui neli tonni vajalikke tarbeid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles