Saudi Araabias arreteeriti naine, kes postitas endast hijab’ita foto

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saudi Araabia naine traditsioonilises rõivastuses
Saudi Araabia naine traditsioonilises rõivastuses Foto: FAISAL AL NASSER/REUTERS/Scanpix

Islamiriigis Saudi Araabias arrteerisid võimud naise, kes postitas endast sotsiaalmeediasse foto, millel ta kandis läänelikke riideid ja oli ilma traditsioonilise hijab’ita.

Islamiriigis Saudi Araabias arrteerisid võimud naise, kes postitas endast sotsiaalmeediasse foto, millel ta kandis läänelikke riideid ja oli ilma traditsioonilise hijab’ita.

Politsei jõudis end Twitteris Malaka al-Shehriks nimetanud naise jälile ja võttis ta kinni, süüdistades teda riietumisreeglite rikkumises, edastab The Guardian. 

Naist on skandaalsel fotol näha kandmas tumedat jakk, erksavärvilise mustriga kleiti ja pruunist nahast poolsaapaid, ta nägu varjavad päikeseprillid.

Saudi Araabia mehed kommenteerisid sotsiaalmeedias, et see naine tuleks reeglite rikkumise tõttu kinni pidada ja hukata.

Naine lasi endast teha foto pealinna Ar-Riyāḑi linnaosas al-Tahliyas. Pilti jäi sotsiaalmeedias paljudele silma ja sellest teatati religioonipolitseile, mis käivitas naise otsingud.

Ar-Riyāḑi politsei teatel on al-Shehri 20. eluaastates, ta viidi eeluurimisvangistusse ning lisaks riietuskoodi eriamisele süüdistatakse teda ka võõraste meestega avalikus kohas suhtlemises. Islami seaduste järgi ei tohi naised võõraste meestega avalikkuses suhelda, nad tohivad seda ainult oma perekonda kuuluvate meessoost isikutega.

Politsei teatel on nimetatud naine avalikule korrale ohuks ja halvaks eeskujuks, kuna ta eiras reegleid.

Väidetavalt sundisid politseinikud al-Shehrit oma pildi Twitterist eemaldama ja konto sulgema.

Kuid Twitteri kasutajate seas oli ka neid, kes asusid araablanna kaitsele nimetades teda oma ajastu Rosa Parksiks. Parks oli USAs 20. sajandi keskel tumedanahaliste õiguste eest võitleja, kes keeldus valgenahalisele mehele bussis istet andmast ja politse arreteeris ta. See tõi kaasa tumedanahaliste boikoti, milles nõuti rassilise segregatsiooni kaotamist.

Septembris andsid tuhanded saudid allkirja petitsioonile, milles nõuti naistele suurema vabaduse andmist ja meessoost pereliikme kontrolli lõpetamist.

Novembris kutsus Saudi Araabia prints Alwaleed bin Talal üles andma naistele õiguse juhtida autot.

Pilti vaata siit. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles