Maailmas levivad «bromoseksuaalsed» suhted (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

USA sotsiaalteadlaste sõnul on maailmas hakanud levima «bromoseksuaalsed» suhted ehk üks sõpradest on homo ja teine on hetero.

Veel mõni aeg tagasi oli homo ja hetero meeste sõprussuhted üsna haruldased, selle põhjuseks oli homofoobia ja eelarvamused ning heterode arvamus, et neil ei ole homodega midagi ühist, edastab Daily Mail.

Kuid viimasel ajal on üha enam trendiks, et üks sõpradest on homo ja teine hetero, sest homoseksuaalsust ei peeta enam haiguseks ja väärastumuseks.

Teadlaste sõnul kartsid heteromehed varem homomeestega sõprussuhteid luua põhjusel, et neid hakatakse pidama homodeks.

Juba varasemast on teada, et paljud heteronaised eelistavad sõpradena homomehi, kuna need mehed ei ürita neid võrgutada ega vägivallatse nende kallal.

Lisaks oskavad homomehed naistele suhete osas häid nõuandeid anda, kuna nad ei ole naistega suhtes, vaid kõrvaltvaatajad ja näevad olukorda värske pilguga.

Mis puudutab aga mehi, siis oskab homost sõber ka meestele anda head suhtenõu, sest homo ei ole heterole võistleja. Samas võib heteromees tutvustada oma homost sõbrale teisi homosid. Seega ei ole hetero ja homo üksteisele konkurendid ning selline sõprus on kasulik.

Sotsiaalteadlaste sõnul on hetero ja homo meeste sõprust alati esinenud, kuid nüüd on seda rohkem, kuna homod ei ole enam tabu. Samas on need suhted üsna värsked ja neid on vähe uuritud.

Ühe teooria järgi loovad heterod ja homod sõprussuhteid, kuna mõlemad aitavad üksteist neile sobivate romantiliste suhete loomistel teiste isikutega. Ka ei ole need mehed omavahel võistlejad ja see aitab üksteise parimaid külgi esile tuua.

«Heterod ei karda enam homodega sõbrad olla ega homo silti külge saada. Küll aga on homodel veel heterodega suhete loomisel eelarvamusi, eriti on sellised maapiirkondades elavad homod, kuna nad arvavad, et langevad heterode naeruvääristamise ja kiusamise alla,» selgitasid sotsiaalteadlased.

Enne sõprussuhte loomist kaalub kumbki pool, kas neil on ikka midagi ühist, sest juba nende seksuaalne suundumus on erinev. Elu on näidanud, et meeste põhiolemus jääb alati samaks, on siis tegemist kas hetero või homoga ning seega on meestel sõpradena ühiseid teemasid ja jooni.

«Kui varasematel aegadel arvati, et heterod ja homod on vastandid, siis nii see ei ole. Kui keskendutakse sellele, mis on sarnane ja ühine, siis saab selline sõprus õitseda,» teatasid sotsiaaluurijad.

Uurijate sõnul ollakse 21. sajandil avatumad kui varem ning oma seksuaalset suundumust enam ei peideta, eriti kehtib see homode kohta.

Mitmed viimase aja uuringud on näidanud, et inimeste seksuaalne suundumus ei ole nii mustvalge nagu varem arvati, pigem tulevad heterodes aeg-ajalt esile homojooned ja homodes heterode jooned.

Urban Dictionary teatel tähendab bromoseksuaalne sõprus, et selles on üheks osapooleks hetero ja teiseks osapooleks homo ning see sõprussuhe on pikaajaline ja mõlemale osapoolele kasulik.   

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles