Mariaani süviku «kosmilise» heli saladus lahendati osaliselt

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mariaani süvikut uurinud allveerobot
Mariaani süvikut uurinud allveerobot Foto: Mark Thiessen/AP/Scanpix

Teadlased kuulsid maailmamere sügavaimast paigast, Mariaani süvikust kostvat «kosmilist» heli juba 2014. aastal, kuid alles nüüd jõuti helitekitaja jälile.

Kuna tegemist on ligi 11 000 meetri sügavuse paigaga, siis arvati, et seal valju metalset heli tekitavaid mereloomi olla ei saa, edastab Live Science.  

USA Oregoni ülikooli teadlased eesotsas Sharon Nieukirkiga uurisid pikka aega Mariaani süviku kohal salvestatud helisid ja jõudsid järeldusele, et neid tekitavad kiusvaalad. Mariaani süvik toimib oma sügavuse tõttu vaalahelide võimendajana.

Teadlastegrupp analüüsis Mariaani süviku helisid, millele panid nimetuseks Vaikse ookeani lääneosa biotwang. Võrdluseks võeti USA laevastiku teadlaste poolt salvestatud vaalahelid.

Kiusvaalade poolt tekitatavatele helidele anti ka nimetus «Tähesõdade kutsung», kuna see ei meenutanud ühtegi maapealset heli, pigem oli see «kosmiline».

Helide võrdlus kinnitas, et Mariaani süviku kummalised helid pärinevad kiusvaaladelt, kuid samas on ikka veel ühteteist, mida selgitada ei osata.

«Kui tegemist on  paaritumiskutsungiga, miks seda on kuulda aasta läbi? See on müsteerium, millele me vastust veel leidnud ei ole. Võimalik, et see on mingi üldine informatsioonijagamise heli, millele reageerivad kõik kiusvaalad,» teatas Nieukirk.

Teadlase sõnul suhtlevad kiusvaalad mitmesuguste helide abil, kuid mida üks või teine heli tähendab, ei ole samuti teada.

Vaalad tekitavad helisid, mis ulatuvad 38 hertsist kuni 8000 hertsini, samas inimkõrv on võimeline kuulma helisid, mis on vahemikus 20 – 20 000 hertsi.

Mariaani süvik asub Vaikse ooekani lääneosas Mariaani saartest idas. Selle süviku pikkus on 2550 kilomeetrit ja keskmine laius 69 kilomeetrit. Maksimumsügavus on 10 994 meetrit, kuid kinnitamata andmetel võib see olla kuni 11 034 meetrit.

Varem arvati, et kuna Mariaani süvikus on rõhk kõrge, siis ei ela seal peaaegu üldse eelusorganisme, kuid uute uuringute kohaselt on andmeid mereloomade kohta, kes elavad kuni 8000 meetri sügavusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles