Video: National Geographicu jaanuarinumbri esikaanel on esmakordselt transsooline laps

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Mainekas populaarteadusajakiri National Geographic paljastas möödunud reedel, et jaanuarinumbri esikaanel saab esmakordselt näha transsoolist last ning selles numbris tuleb juttu sugudest ja soolisest muutumisest.

Esikaanel on on roosas T-särgis, roosade lilledega liibuvates pükstes ja roosade juustega tüdruk, kes sündis poisina. Tema juures on tekst «The best thing about being a girl is, now I don’t have to pretend to be a boy» (Tüdrukuks olemise juures on parim, et nüüd ma ei pea teesklema poisiks olemist).

Esikaanefotol olev üheksa-aastane Avery Jackson tekitas sotsiaalmeedias kommentaaridelaviini. Osade kommenteerijate arvates oli Averyst julge samm endast rääkida, kuid teiste arvates kasutab ajakiri last ära, sest nii väikesed lapsed on kergelt mõjutatavad.

«Tegemist on ajaloolise sammuga, sest meie seas on juba üsna palju neid, kes julgevad tunnistada, et nad on hoopis teisest soost, kui sündimisel määratud sugu,» kommenteeriti.

National Geographicu peatoimetaja Susan Goldbergi sõnul olid nad inimeste äärmuslikeks reaktsioonideks valmis ja nende eesmärgiks ongi diskussiooni tekitada.

«Avery on hästi arenenud laps, kes saab aru, mis kaaneb sooga ja selle muutmisega. Selle tõttu sobib ta hästi meie järgmise aasta esinumbri, mis kannab pealkirja «Gender Revolution», reklaamnäoks,» selgitas Goldberg.

Goldbergi teatel on Kansas Cityst pärit Avery lugu üks mitmest, mida sellest numbrist lugeda saab.

Lisaks on selles veel artikleid suguelundite ümberlõikamisest, lapsabieludest ja sekusaalvägivallast.

National Geographic on tuntud selle poolest, et seal on varem esikaanel olnud ja sõna saanud kuulsad teadlased ja mitmed teiste elualade kuulsused, kuid mitte kunagi varem ei ole esikaalnel olnud transsoolist isikut, rääkimata transsoolisest lapsest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles