14 fakti, mida sa Pariisi tänavatest ei teadnud

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pariis.
Pariis. Foto: SCANPIX

Pariis on kõikide armunute meelissihtkoht ning kuigi seda on üksjagu ka avastatud on mõned faktid, mis on turistide eest varju jäänud.

The Local pani kokku nimekirja faktidest, mida turistid ei pruugi Pariisi tänavate kohta teada.

1. Pariisis on 6100 tänavat

2. Ja 13 260 ristmikku

3. Kõige järsem tänav on Rue gasnier-Guy, mis on 17,4 kraadi ulatuses kaldu

4. Kõige kõrgemal asuv tänav on samas piirkonnas, kus kõige järsemgi. Rue du Telegraphe asub 148,45 meetri kõrgusel merepinnast.

5. Pikim tänav on Rue de Vaugirard, mis on 4,3 kilomeetrit pikk.

6. Kõige lühem tänav on aga kõigest 5,75 meetrit ning koosneb vaid mõnest trepiastmest.

7. Pariisi uusim tänav oleks peaaegu nime kandnud rue Steve Jobs, kuid hakkab kandma hoopis nime arvutiteadlaste Alan Turingi ja Grace Murray Hooperi järgi.

8. Monopoly prantsuse versioonis on kõige kallim tänav Rue de la Paix, mis asub otse linnasüdames.

9. Kõige esimene tänav prantsuse Monopolys on Boulevard de Belleville

10. Kõige kitsam tänav on kõigest 1,8 meetrit lai rue du Chat qui Peche (ehk kalapüüdva kassi tänav), mis asub Notre Dame'i lähistel.

11. Kõige laiem tänav on lausa 120 meetrit lai Avenue Foch.

12. Kõige kallim tänav, kus endale kodu osta on Avenue Montaigne, kus tuleb korteri ruutmeetri eest välja käia 20 000 eurot.

13. Ainult 2,6 protsenti kõikidest linna tänavatest on nime saanud naiste järgi ja seetõttu tundsid end puudutatuna linna feministid, kes ühel ööl salaja 60 tänavale uued nimed andsid.

14. Pariisi vanim tänav on Rue Sain-Jacques, mis oli olemas juba siis, kui roomlased 2000 aastat tagasi linnas valitsesid. Siis kutsuti Pariisi Lutetiaks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles