Suur spikker vana-aastaõhtu telekanalite surmaheitluseks

Priit Pullerits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liis Lemsalu astub koos Metsatölluga üles «Reporteri» aastalõpupeol.
Liis Lemsalu astub koos Metsatölluga üles «Reporteri» aastalõpupeol. Foto: Erlend Štaub
  • Ott Sepp ja Märt Avandi ajavad intervjuus Jüri Ratase segamini Taavi Rõivasega.
  • Ohh õugust: Ilona Kaldre ennustab kolmanda maailmasõja puhkemist lähitulevikus.
  • Raivo E. Tamm punub hullumeelsed skeemid, mis lähevad pauguga lõhki.
  • Kinoteater teeb tarantinoliku lühifilmi, kus mõned mehed jätavad eluga hüvasti.

Hea Eesti tava kohaselt tuleb siinsetel telejaamadel aasta viimasel päeval näidata, milleks nad suutelised on. Tuleb anda endast maksimum. Selleks, et te saaksite saadete tihedas konkurentsis orienteeruda ja õigeid valikuid teha, pakub Arter neil kahel küljel loodetavasti kasulikke pidepunkte.

Reet Linna ei teadnud veel selle nädala algul, et ETV saadab tema noorusaegadel toimetatud saate täna õhtul Eesti suurde aastalõpu telesõtta.

«Tõsi ka?!» küsis ta siira imestusega, kui kuulis minult, et kell 18 näeb 1979. aastal valminud naljasaadet «Miks ka mitte» Urmas Kibuspuu ja Jüri Krjukoviga. Aga ta mäletab, millega on tegu. «Tahtsime teha meelelahutussarja, komejanti erinevate näitlejatega,» lausub ta. Just – tahtsime... Aga asja ei saanud, sest kolmas saade, Linna mäletamist mööda Peeter Volkonski ja Lauri Nebeliga, läks hävitamisele. «Seal oli mingi nali vetsupaberiga,» meenutab ta, «mis läks poliitiliselt üle võlli.»

Teostamata jäänud sarja eetriküpseks saanud avasaade Kibuspuu ja Krjukoviga, mis juhatab sisse Eesti kolme suure telekanali aastalõpu viimased kuus tundi, sai Linna mäletamist mööda salvestatud nii telemaja vastas Kungla hotelli baaris kui ka Mere rajooni pioneeride majas. «Ega raha eriti olnud, aga tegemishimu oli väga suur,» kinnitab Linna. Teiste seas lõid orkestrantidena kaasa sellised tuntud mehed nagu kiiruisutaja olümpiavõitja Ants Antson ja korvpallur Aleksei Tammiste. Kas saade sai piisavalt naljakas, seda oli kontrollülevaatusel näidanud see, kui Raivo Suviste, nüüdne tuntud teleprodutsent, kaasa naeris. Seekord naeris küll.

Henrik Normann tunnistab, et mõtleb igal aastal: äkki rohkem ei teeks? Aga kord aastas siiski ju võiks teha, möönab ta. Neile, kes õelalt kurjaks saavad, soovitab ta: «Mul ei ole riiklik programm, te ei pea vaatama.»

Kell 18.25 tõmbab TV3 oma peohoo üles «Me armastame Eestit» tavapärasest mitte ainult pool tundi pikema – kokku seega kahetunnilise –, vaid kanali programmijuhi Urmas E. Liivi väitel ka pidulikuma ja meeleolukama erisaatega. Võistlema asuvad meelelahutajatena tuntust kogunud Piret Kalda, Kristel Aaslaid, Juss Haasma, Jan Uuspõld, Sepo Seeman ja Kaisa Selde, samuti lauldakse Eesti parimaid laule Rolf Roosalu ja Kaire Vilgatsi juhatusel. Liiv lubab ka üllatusi.

Viis minutit hiljem, kell 18.30, lülitub konkurentsi Kanal 2 pooletunnise saatega «Eetriapsud 2016». «Väike soojendusbänd,» ütleb selle kohta kanali programmidirektor Olle Mirme. Ta pakub, et avameelne ülevaade teletegijate äpardustest sai alguse «umbes täpselt kümme aastat tagasi» ning on sestsaati ühel või teisel kujul ja eetriajal saanud Kanal 2 aastavahetuse stammosaks. Eriti telegeeniliste ja koomiliste äparduste aluseks on Mirme sõnul ootamatus. Kas või see, tõi ta nädala hakul saate koostamise käigus näite, kui «Naabriplika» keskseks tegelaseks saanud vallavanem Pavel alias Harry Kõrvits sööb praadi ning keset võtet murdub kahvel pooleks. «Need on elusad hetked,» ütleb Olle eetriapsude kohta.

Kell 18.40, pärast kümneminutilist «Aktuaalset kaamerat», saavad need, kellele sakslaste 1963. aastal tehtud lühikomöödia «Õhtusöök ühele» pole varasematel aastavahetustel veel pähe kulunud, ETV vahendusel oma mälu värskendada. Teate ju küll seda lugu, kuidas teener James 90. sünnipäeva tähistavat miss Sophiet teenindades järjest rohkem purju jääb?

Peaminister grillimisel

Pärast vigaderohket «soojendusbändi» lükkab Kanal 2 jõulisema käigu sisse kell 19, mil näitleja Venno Loosaare ja reporter Imre Kaasi juhtimisel alustab pooleteisetunnine «Reporteri aastalõpp». Kanali turundusjuhi Pille-Mai Helemäe sõnul on tegemist meeleoluka tralliga, millele annavad värvi kuulsad esinejad ja üllatavad ülesastumised. Nii esineb folk metal’it viljelev Metsatöll koos õrnkauni Liis Lemsalu ja mitte nii kauni Jan Uuspõlluga, kusjuures tekstis tasub jälgida vimkaga sõnamänge. Humoorikas aastat kokku võtvas viktoriinis panevad oma taibu, reaktsioonikiiruse ja naljasoone proovile ühelt poolt Ott Lepland, Birgit Sarrap ja Uku Suviste ning nende vastu Getter Jaani, Karl-Erik Taukar ja Grete Paia. Nad on saatesse valitud, nagu ilmselt isegi taipasite, ennekõike seetõttu, et oskavad ilusti laulda.

Samal ajal, kell 19, hakkab ETV näitama esimest osa saatest «Muinaslugu sinilinnust» (teine osa algab kell 20.15), kus Lepland, Suviste, Taukar jt esitavad hitte aastatest 1945–1980. Neile, kes nägid seda kontserti ETVs möödunud pühapäeva õhtul, pole siin midagi ennenägematut-kuulmatut.

Kell 19.30 teevad Ott Sepp ja Märt Avandi seda, mida on juba aegu aasta lõpus teinud Andres Kuusk – usutlevad valitsusjuhti. Algab intervjuu peaminister Jüri Ratasega. On see mingi nali või?

«Isegi Andres vajab väikest värskendust,» tunnistab Mart Normet, idee autor ja toimetaja. «Head mõtted sünnivad lambist.» Lambina peab ta siinkohal silmas ETV viienda korruse koosolekuruumi. Tõsi, algne kokkulepe, et Kuuse asemel hakkavad küsimusi esitama Sepp ja Avandi, sai ETV-l tehtud Taavi Rõivasega, aga ka Ratasel, sõnab Normet, jätkus julgust mänguga kaasa minna.

Ega ETV Seppa-Avandit siiski päris omapäi ka tulle lasknud. Peaministri grillimise kondikava koostamisse andis lisaks Normetile panuse Erik Moora, kes on varem panustanud Sepa-Avandi rahvast hullutanud «Tujurikkuja» produtseerimisse. Sedasi tekib paratamatult küsimus, kas vaadata intervjuud peaministriga tõsise näoga või naljaga pooleks.

«Seal on paar kohta, kus saab aru, et on nali,» ütleb Normet. «Aga kindlasti ei ole naljategemist rohkem kui mõne minuti ulatuses.» Siiski hoiatab ta, et usutlus võib kohati tunduda provokatiivne, ning arvestades, et Sepp ja Avandi on teinud ka musta huumorit, võivad mõned kohad vaatajat isegi ehmatada. Väidetavalt olid usutlejad Ratase kannatuse mitmelgi korral proovile pannud, kuid et peaminister stuudiost lausa minema tahtnuks minna, seda Normeti kinnitusel küll karta polnud.

Kolm ühe hoobiga

Kell 20.30 pakub telemaraton vaatajaile üht keerulisemat hetke, sest kõik kolm kanalit vahetavad täpselt ühel ajal saadet. ETV näitab igihalja «Õnne 13» järjekordset osa, mis stsenarist Andra Teede kinnitusel ei ole kunagi olnud nii pöörane kui täna. «Kõik kahekümne aasta jooksul olemata olnud sündmused juhtuvad Allan Petersoniga just täna öösel,» avab ta sisu. «Püstol, mille Krissu sügisel kaevust välja tõi, teeb oma paugud ära ja keegi ei tea, kas pihta saab Alma või Laine. Morna linna on kokku tulnud nii Allani vanu vaenlasi kui ka kummaliselt tuttavaid uusi nägusid, liiguvad suured rahad, pekstakse näod üles ja kired põlevad nii Anneli kui ka Mare silmades.»

TV3 ennustussaate «Mida toob aasta 2017?» juht ja toimetaja Anna-Maria Makko kuulutab varjamatu uhkusega, et sedapuhku astub ekraanile Eesti selgeltnägijate, astroloogide ja ennustajate koorekiht, v.a Venemaa «Selgeltnägijate tuleproovi» näib et juba igavene teine Marilyn Kerro. See-eest lisandub esimest korda taro kaartidega ennustaja. Iseasi, kui palju näidatavast uskuda tasub.

Ilona Kaldre puhul ilmselt tasub. Tänavuseks ennustas ta mullu, et Eesti presidendiks tuleb must hobune välismaalt. Tuligi Kersti Kaljulaid Euroopa kontrollikojast. Ta ennustas, et Edgar Savisaar reedetakse, ja mitu korda. Nii läkski. Ta ennustas, et Marina Kaljurannast ei saa presidenti ja Siim Kallas jõuab valimistel viimasesse vooru. Taas täppi. Nüüd ennustab Kaldre kolmanda maailmasõja puhkemist lähitulevikus. Kainet mõistust esindavad saates poliitikaanalüütik Ahto Lobjakas ja sotsioloog Juhan Kivirähk. «Saade tuleb tuumakam kui kunagi varem,» lubab Makko.

Anna-Maria Makko uurib Igor Mangilt, mida toob aasta uus.
Anna-Maria Makko uurib Igor Mangilt, mida toob aasta uus. Foto: TV3

Kanal 2 alustab sellal ligi kolme ja poole tunni pikkust mammutsaadet «Aastavahetus Kanal 2ga: Õhtu Pargis», mille idee hakkas endise telemehe, nüüdse kinosid omava Cinamon Holdingu juhatuse liikme Toomas Luhatsi peas idanema juba aasta tagasi. Kummalisel kombel mängis idee sünnis oma osa Tallinnas valmiv Hiltoni hotell, mis juhtis mõtted sinna, et intervjuusid, muusikat ja sketše ühendavat saadet võiks teha just seal, kus uhke arhitektuur annaks taustal lisaväärtust. Nii läkski: Kanal 2 aastavahetuspidu keeb Hiltonis. «Hoone on nii ilus,» kiidab Luhats, «et saade teeb ennast seal ise.» Kui see vaid nii oleks...

...siis võiks mammutsaadet teha iga nädal, nagu Luhats ja Anti Reinthal tootjafirmast Paprika Latino algul kavandasidki. Pärast programmidirektor Mirmega nõu pidamist mõistsid nad, et iganädalane saade oleks liiga suur suutäis. «Selle tootmine ei ole finantsmõõtmetelt YouTube’i klipi tegemine,» tõdeb Luhats. Mirme soovitas, et pakutav formaat sobib erilisteks puhkudeks, nagu aastavahetus ju on.

Intervjueeritavana saavad saates sõna Anne Veski ja Hendrik Sal-Saller, Kristjan Jõekalda ja Teet Margna, Harry ja Margit Kõrvits jpt, sh küll meediumiks, küll ravitsejaks nimetatud Tene Laul, keda Luhats, enda hinnangul mõõdukalt skeptiline inimene, peab eriliselt põnevaks nooreks naiseks. Koomilisi sketše esitavad Anatoli Tafitšuk ja Kristjan Lüüs, Liisa Pulk ja Kaisa Selde. Stand-up-koomikutena astuvad üles Tigran Gevorkjan ja Mattias Naan, lauljana annab suurima panuse Lenna Kuurmaa. Kogu pidu aitab tervikuks siduda Raivo E. Tamm, kelle rolli nimetab Luhats heatahtlikuks portjeeks.

Üks küsimus ka saate püsiküsijale, Luhatsile: kas tegemist on tema comeback’iga teleekraanile? «Ei, teen tagasihoidliku visiidi,» vastab ta. Lisaküsimus: millal teda uuesti ekraanil näha saab? Vastus: «Vaatame, kuidas selle saatega läheb. Alati tuleb kõike vaadata oma viimase töö pealt.»

Maamehe pöörased skeemid

Pärast kümneminutilist «Aktuaalset kaamerat», kell 21.10, algab ETVs komöödiasarjast «ENSV» lähtuv tunniajaline «Uusaastapidu kooperatiivis Kukeke». Produtsent Maarek Toompere sõnul viib tegevus vaatajad 1980. aastate lõppu, mil vabaduse esimene maitse oli rahval juba suus ning sai hakata raha teenima. Sündmused hakkavad rulluma sellest, et baarmen Illar (Raivo E. Tamm), Atsi (Mait Malmsten) paarimees, saab vahuveini korgiga vastu pead. «Me ei taha kedagi solvata, kellelegi ära panna, kellegi tuju rikkuda,» kuulutab tegijate nimel Toompere. «Seal on mõned head naljad ja mõned vähem head naljad. See ei ole vaimukas, aga on naljakas.» Teiste hulgas astuvad üles Liis Lemsalu ja Karl-Erik Taukar, Anne Veski ja Ivo Linna, Koit Toome ja Kalle Sepp ning isegi varieteetantsijad.

Baarmen Illar (Raivo E. Tamm, vasakul) uusaastapeol kooperatiivis Kukeke. Aga tegelane paremal – mida tema seal teeb?
Baarmen Illar (Raivo E. Tamm, vasakul) uusaastapeol kooperatiivis Kukeke. Aga tegelane paremal – mida tema seal teeb? Foto: Ülo Josing / ERR

Stsenarist Martin Alguse kirjutatud «Papade Mammade kutsuv tuluke» jookseb TV3s kahes jaos, kell 21.30 pool tundi ja kell 22.45 tunni. Lugu läheb lahti sellest, et maavanavanematel Vollil ja Vaikel (Raivo E. Tamm ja Kaili Närep) on näpud põhjas, sest Volli on töötu. Selleks, et ots otsaga kokku tulla, on nad koguni teleri maha müünud. Ometi tahab Volli korraldada aasta lõpetuseks uhke peo. Kui linnavanavanemad Jüri ja Ulla (Tõnu Oja ja Piret Kalda) nende juurest enne ülikooli aastalõpuballile siirdumist läbi põikavad, korraldab Volli asjalood nii, et nood jäävad maale lõksu. Volli plaanid paisuvad halvas olukorras hea näo näitamise nimel üha hullupöörasemaks.

«Et tekiks intriigid, on panused kogu aeg kõrged,» avaldab Algus. «Lõpuks läheb Volli skeem pauguga lõhki.» Tema sõnul kajastub «Kutsuvas tulukeses» ehteestlaslik aastalõpp: kogu pere on koos, ühiselt vaadatakse õhtu otsa televiisorit, lauad peavad olema söögist-joogist lookas. «Ei tahaks ennast kiitma hakata,» lisab Algus, «aga julgen seda soovitada vaadata küll. Põhirõhk on sellel, et saaks nalja.»

Kell 22 poolitab «Papad Mammad» kolmveerand tunniks Henrik Normanni «Edekabel». See läheb eetrisse juba 16. korda. «16 aastat – kujutad ette!» imestab ta isegi. «Täitsa pekkis.» Normann kirjeldab, kuidas produtsent Kaupo Karelson talle igal aastal helistab, käed värisemas, et uurida, kas ta on ka seekord nõus «Edekabelit» tegema. Seni on olnud, kuigi Normann tunnistab, et Delfi kommentaatorid oma vaenulike sõnavõttudega stiilis «pane end põlema» või «paneme su maja põlema» tekitavad tahtmise Eestist üldse ära minna. «Aga siis saab vana-aasta mööda,» lausub Normann, «ja vaatan, et jälle olen [«Edekabeliga» vaadatavuselt] esimese kolme seas. Point on selles, et inimesed tahavad seda nalja.» Täna parodeerib ta näiteks president Kaljulaidi, peaminister Ratast, valitsuse kukutajaid Jevgeni Ossinovskit ja Margus Tsahknat, samuti südikat kuu-uurijat Katrin Lusti.

Normann tunnistab, et mõtleb igal aastal: äkki rohkem ei teeks? Aga kord aastas siiski ju võiks teha, möönab ta. Neile, kes õelalt kurjaks saavad, soovitab ta: «Mul ei ole riiklik programm, te ei pea vaatama.»

Mõni kaotab elu

Kümme minutit pärast «Edekabeli» starti, kell 22.10, alustab ETVs «Aastavahetus Kinoteatriga 2016», mis on ammutanud inspiratsiooni Quentin Tarantino mullu esilinastunud revisjonistlikust vesternist «Hateful Eight». Produtsent Piret Eero sõnul on lugu lühidalt selles, et kaheksa Metsiku Lääne stiilis Eesti koomikut (Sepp ja Avandi, vennad Piusid, Tõnis Niinemets ja Henrik Kalmet, Andrus Vaarik ja Peeter Oja) kohtuvad üksikus kõrtsis, kus ironiseerivad ennekõike iseenda üle ning lõpuks läheb arvete klaarimiseks. Tarantinolikus stiilis vändatud 35-minutilist lühifilmi iseloomustavad stsenarist Paavo Piigi sõnul omapärased cool’id tegelased, natuke ülespuhutud dialoogid ja verised sündmused. Kes meestest mis mängu mängib, koorub ilmsiks sündmuste edenedes.

Kas keegi surma ka saab?

«Ei taha ette öelda,» vastab Eero, «aga arvata võib.»

«Võib juhtuda küll,» kostab Piik, «et esineb surmasid.»

Kell 22.45 tuleb üle kahe ja poole aasta taas ekraanile legendaarne «Ärapanija», sedapuhku ETVs ja veidi rohkem kui tunniks. Humorist Mart Juur ja näitleja Peeter Oja ei kommenteeri üksnes lõppeva aasta sündmusi, vaid esitavad ka sketše ning astuvad üles koguni muusikaliste numbritega, näiteks Pet Shop Boysi ja Tarmo Pihlapi ainetel. Et kõik oleks viisakalt tasakaalus, siis vastukaaluks Keskerakonna-kriitilisele laulule «Savisaare nimekiri» kõlab ka laul Reformierakonnast.

«See on kõige parem «Ärapanija» saade, mis on olnud – päriselt!» lubab Mart Normet, kes oli varem aastaid huumorisaate vastutav toimetaja. «Ma olen nii rahul. Seal ei ole nõrku momente. See on olnud haige aasta. Sellisele aastale on hea ära panna.»

Aasta paneb kõigis kolmes telekanalis, nagu tavaks on saanud, lõplikult ära vabariigi president uusaastatervitusega.

Uue aasta juhatab ETVs kell 00 sisse «Tantsupidu kooperatiivis Kukeke», kus kõlavad tänavused Eesti hittlood, nende seas ka kelle suureks rõõmuks, kelle sügavaks meelehärmiks Patuse Poole «Sul vastan jaa». Kanal 2 juhatab samal ajal järgmise aasta sisse saatega «Heeringa nõuanded», kus tuleb valmis olla ka piiripealseteks naljadeks, ehkki iseenesest on tegu siiski kordussketšidega. TV3 näitab rohkem kui kahetunnist «ABBA pidu!», mille hankimine polnud kanali programmijuhi Liivi sõnul sugugi lihtne, sest selle näitamisele teles laienevad mitmed erilised autoriõiguste kitsendused.

Sellest peofilmist veelgi eksklusiivsem on aga täna kell 14.25 TV3s näidatav Austraalia-Rootsi 1977. aasta ühisfilm «ABBA: The Movie», mis Liivi andmeil ei tohi uuest aastast linastuda üheski telekanalis üle maailma. Niisiis, kasutage juhust seda täna varasel pärastlõunal võib-olla elus viimast korda näha. See on meeleolukas sissejuhatus pikale teleõhtule. Või tegelikult siiski telesõjale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles