Video uue teooria kohta: Titanic uppus tulekahju, mitte otseselt jäämäe tõttu (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Titanic lahkumas 10. aprillil 1912 Southamptonist
Titanic lahkumas 10. aprillil 1912 Southamptonist Foto: Reuters/AFP/AP/ScanPix

Ajakirjanik Senan Molonyl, kes on uppumatuks peetud Titanicuga juhtunut uurinud üle 30 aasta, valmis uus dokumentaalfilm «Titanic: The New Evidence». Tema sõnul oli laeva uppumise põhjuseks söehoidlas lahvatanud ulatuslik tulekahju, mille tõttu laevakere ei pidanud ligi 1000-kraadisele temperatuurile vastu ning purunes nii kuumuse kui jäämäe kerge riivamise tõttu.

Seniste teooriate kohaselt purustasid jäämäe veealused osad Titancu kere, vesi voolas sisse ja uputas kahe tunni jooksul aluse, kuna veekindlad vaheseinad suutsid vett peatada vaid osaliselt, edastab The Independent.

Titanic lahkumas 10. aprillil 1912 Southamptonist / Reuters/AFP/AP/SCANPIX
Titanic lahkumas 10. aprillil 1912 Southamptonist / Reuters/AFP/AP/SCANPIX Foto: Reuters/AFP/AP/ScanPix

1912. aasta aprillis esmareisil olnud Titancu pardal oli rohkem kui 2500 inimest, kellest kaotas elu üle 1500, neist enamik olid kolmanda klassi reisijad.

Ajalehe illustratsioon Titanicu hukust
Ajalehe illustratsioon Titanicu hukust Foto: General/Scanpix

Uue uuringu kohaselt oli tulekahju laevas tekkinud juba siis, kui Titanic Ühendkuningriigist Southamptonist lahkus.

Ajakirjanik Senan Molony uuris inseneride ja ohvitseride tehtud fotosid, mis pärinesid ajast, mil Titanic lahkus Iirimaa Belfasti laevatehasest.

Molony teatel on neil fotodel näha parema parda osades tumedaid alasid, mis viitavad põlengule ning just põlenguala puutus hiljem vastu jäämäge.

«Võimalik, et põleng sai laeva söelasti osas alguse juba enne seda, kui laev lahkus Iirimaalt Belfastist. Sellele viitavad tumedad alad laeva keres,» teatas uurija.

12-liikmeline kütjate meeskond üritas põlengut kontrolli alla saada, kuid see ei õnnestunud ja temperatuur tõusis 1000 kraadini. Kuumuse tõttu nõrgenenud laevakere ei pidanud jäämäega kokkupõrkele vastu ja purunes.

Ohvitserid jälgisid levafirma White Star Line’i, millele Titanic kuulus, presidendi Bruce Ismay korraldusi ja ei hoiatanud pardal olijaid õigeaegselt ohu eest.

Joseph Bruce Ismay
Joseph Bruce Ismay Foto: Personalities/Scanpix

Molony sõnul märkasid Southamptoni sadamas töötanud inimesed, et Titanicu kerega on midagi korrast ära ja laev sildus nii, et seda saaks varjata.

«Titanicu huku uurijad olid veendunud, et laeva viis põhja jäämägi ja jumala tahe. Tegelikkuses mängis selle aluse hukkumises rolli kolm asja: tulekahju, jäämägi ja kuritegelik hoolimatus. Mitte keegi ei ole varem uurinud laevakere fotodel olevaid musti triipe, mis viitavad tulekahjule. Näitasime leidu metalliekspertidele, kelle teatel muudab kuumus metallkere umbes 75 protsendi võrra nõrgemaks,» teatas uurija.

2008. aastal käis Titanicut enam kui 20 aastat uurinud ameeriklane Ray Boston välja peaaegu samasuguse teooria, et selle laeva pardal algas tulekahju juba kümme päeva enne seda kui ta Southamptonist lahkus ning alusel toimus mitu plahvatust, mis kere nõrgestasid.

Titanic sõitis vastu jäämäge 14. aprillil 1912 kell 23.40 laeva aja järgi ja vajus Atlandi ookeani kaks tundi ja 40 minutit hiljem ehk 15. aprillil kell 2.20 laeva aja järgi.

Jäämägi, millega Titanic kokku põrkas
Jäämägi, millega Titanic kokku põrkas Foto: General/©TopFoto.co.uk/Scanpix
Lehepoiss teatamas Titanicu hukust
Lehepoiss teatamas Titanicu hukust Foto: Archive/Scanpix
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles