Taanis arreteeriti Lõuna-Korea «Rasputini» tütar

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Chung Yoo-ra 2014. aastal pärast ratsavõistluse võitu
Chung Yoo-ra 2014. aastal pärast ratsavõistluse võitu Foto: KIM HONG-JI/REUTERS/Scanpix

Taani politsei arreteeris Lõuna-Korea korruptsiooniskandaali keskse kuju Choi Soon-sili, kelle kohta ta kodumaal kui välismaal kasutatakse hüüdnime Rasputin, tütre Chung Yoo-ra.

Rasputiniga viidatakse Vene viimase tsaari Nikolai II ja ta pere kunagisele usaldusalusele ja müstikule Grigori Rasputinile, kes oli samuti skandaalne isik nagu seda on Choi, edastab The Local.

Choi Soon-sil, kes on uurimise all, mängib nüüdses skandaalis tähtsat rolli. Lõunakorealased tulid valitsuse ja presidendi korrumpeerumise tõttu tänavatele ja nõudsid president Park Geun-hye tagasiastumist.

Lõuna-Korea politsei arreteeris presidendi nõuniku Choi Soon-sili seoses korruptsioonisüüdistustega
Lõuna-Korea politsei arreteeris presidendi nõuniku Choi Soon-sili seoses korruptsioonisüüdistustega Foto: Ahn Young joon/AP/Scanpix

Lõuna-Korea võimude teatel pidas Taani politsei 20-aastase Chungi kinni möödunud pühapäeval, kuna ta viisa oli aegunud ja noor naine saadetakse sunniviisiliselt ta kodumaale tagasi, kus teda ootab ees politseiuurimine.

Politsei jõudis Chungi jälile Lõuna-Korea ajakirjanikult saadud vihje abil ja ta tabati Põhja-Taanis Ålborgis. Chung oli Taanis seoses ratsaspordisündmusega

Taani politsei teatel jääb lõunakorealanna vahi alla seniks, kuni ta Taanist välja saadetakse.

Choid, kes oli Lõuna-Korea presidendi nõunik ja usaldusalune, süüdistatakse korruptsioonis ja väljapressimises. Väidetavalt lasi ta suurfirmadel, kaasa arvatud Samsung,  heategevuslikus korras annetada 70 miljonit dollarit, mis läks tegelikult tema kasutusse.

Lisaks süüdistatakse Choid Seouli ülikooli juhtkonna mõjutamises, et ta tütar sinna kergendatud korras sisse saaks. Uurimine näitas, et poliitiku tütar sai ülikooli sisse, samas jäid mitmed temast paremaid eksamitulemusi saanud ülikooli ukse taha.

Lõuna-Korea parlamendi 9. detsembri 2016 hääletuse kohaselt pidi president Park tagasi astuma ja praegu täidab presidendi kohustusi peaminister Hwang Kyo-Ahn.

Choid ootab ees kohus nii raha väljapressimises kui võimu kuritarvitamises, kuid president Park ei pea kohtu ette astuma.

Lõuna-Korea meedia teatel sai Chung ülikoolis vaid häid hindeid ja ette tuli juhtumeid, mil ta hindeid võltsiti, et need paremad oleksid.

Lisaks kasutas Choi väljapressitud raha oma tütre Saksamaa ratsutamistreeningute kinnimaksmiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles