Kokk andis rantšoomaniku kohtusse, kuna tal kästi valmistada «mustade roogasid»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oklahoma energiaärimees T. Boone Pickens ja ta naine Madeleine Pickens
Oklahoma energiaärimees T. Boone Pickens ja ta naine Madeleine Pickens Foto: Dennis Cook/AP/Scanpix

Afroameeriklasest tippkokk andis kohtusse jõukast filantropististi rantšoomaniku, kuna omanik käskis tal valmistada turistidele «mustade roogasid».

Kokk Armand Applingi arvates oli sellise nõudmise puhul tegemist rassismiga, sest omanik Madeleine Pickens rõhutas sõna «mustad» ning teatas, et «valgete toit» ei sobi, edastab The Independent.

Applingi sõnul tuli tal valmistada Nevadas Elko maakonnas asuvas rantšos näiteks kanaliha, grillribisid ja maisijahuleiba, mida omanik peab «mustade» toiduks. 

Turismirantšos, mis aub Ruby mägede lähistel, maksab öö 2000 dollarit ning seal saab kogeda õiget rantšo elu.

Koka teatel andis omanik Pickens talle käsu võtta tööle ka kaks tumedanahalist abilist. Omanik ei pöördunud tööle palgatute poole mitte nende nimega, vaid ühe kohta kasutas «härg» ja teise kohta «iseteadev».

Kokk lisas, et omaniku arvates olid tööle palgatud «alamast klassist» ega saanud aru, kuidas «kõrgklassis elu kulgeb».

Pickensi advokaatide teatel kasutas naine teatud sõnu ja väljendeid, kuid mitte rassilise solvamise eesmärgil.

«Pickens võis oma sõnadega viidata töötajate ebakompetentsusele, tunnetuse puudumisele ja isegi jõhkrusele,» lisasid advokaadid.

Nevada Reno kohtuniku Miranda Du sõnul on sellised rassismisüüdistuste juhtumid keerulised, kuna advokaatidel neid on raske tõestada ning  seni ei olevat kokk Applingi advokaadid sellega toime tulnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles