Heade kookide retseptid!

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mustasõstra-juustukook.
Mustasõstra-juustukook. Foto: Elukiri

Tiina Lebane, Elukiri

Anna üks hea koogiretsept!
 

Kas ei ole tuttav lause, eriti neile, kelle kohta tuttavad teavad, et sedasi küsides ei jää nad kindlasti retseptita? Nii nagu ei ole võimalik leida halva koogi retsepti, ei ole vist kunagi võimalik kokku koguda ka liiga palju koogiretsepte.

Rõõmustage ennast, oma ema-vanaema, peret ja sõpru uute maitsvate kookidega, sest ega kook koogile liiga tee…

Klassikaline sidrunikook, kus magusa beseekatte all on peidus mõrkjas-magus sidrunitäidis, kroonib iga kohvihetke.

Sidruni-beseekook
8 tk

Põhi
100 g toasooja võid
0,5 dl suhkrut
1 muna
1 dl nisujahu
1 dl kartulijahu
0,5 tl küpsetuspulbrit

Sidrunitäidis
2 dl vett
1,5 dl suhkrut
2 munakollast
2 sl kartulijahu
1 sidruni mahl (umbes 4sl)
2 tl riivitud sidrunikoort
25 g võid

Beseekate
2 munavalget
näpuotsaga soola
1 dl tuhksuhkrut

Valmistamine
Põhja valmistamiseks vahusta või ja suhkur. Sega kokku mõlemad jahud ja küpsetuspulber ning sõelu võivahu hulka. Määri 22–24 cm läbimõõduga koogivorm rasvainega ning aseta tainas ühtlaselt vormi põhjale ja äärtele. Küpseta põhja 200º juures ahju keskosas u 20 minutit.

Sidrunitäidise valmistamiseks riivi kuuma veega pestud sidruni koor ühte ja pressi mahl välja teise kaussi. Sega kastrulis vesi, suhkur, munakollased, kartulijahu ja sidrunimahl. Kuumuta pidevalt segades, kuni kissell muutub läbipaistvaks ja paksuks. Lisa riivitud sidrunikoor ja või ning sega läbi. Määri täidis küpsenud koogipõhjale ühtlaselt laiali.

Pane ahi 225º peale sooja. Samal ajal klopi munavalged vähese soolaga vahtu. Kui vaht läheb tugevamaks, lisa tuhksuhkur ja klopi, kuni vaht on tihedalt veniv. Tõsta munavalgevaht väikeste lusikatäite haaval täidisele. Ära silu, sest siis jääb kook pealt kaunilt säbruline. Küpseta 225º juures u 7 minutit ehk kuni besee on muutunud kuldseks.

Mustasõstra-juustukook
12–16 tk

Põhi
200 g muredaid küpsiseid, näiteks Digestive
2 sl suhkrut
100 g võid

Täidis
600 g toasooja maitsestamata toorjuustu, näiteks Philadelphia
2,5 dl suhkrut
1 sl jahu
4 suurt muna
1 sl kohvikoort või piima
1 tl vanillsuhkrut
2 dl paksu mustasõstramoosi (sobib ka muu paks ja tume, nt kirsi-, jõhvika-, mustika- vms moos)

Valmistamine
Põhja valmistamiseks purusta küpsised ning sega suhkru ja sulatatud võiga. Aseta tekkinud tainas lahtikäiva koogivormi põhja ja äärtele. Tõsta vorm seniks külma, kuni teed täidist.

Täidise valmistamiseks sega toasoe toorjuust korralikult suhkru ja jahuga läbi. Lisa ükshaaval munad, kloppides segu iga kord vähemalt 30 sekundit. Nüüd lisa ka piim ja vanillsuhkur.

Tõsta pool täidisest põhjale ja selle peale omakorda väikeste lusikatäite kaupa mustasõstramoos. Sega moos kahvliga täidise sees siiruviiruliseks. Samamoodi toimi ka teise poolega täidise- ja moosikogusest.

Küpseta juustukooki esimesed 15 minutit 150º kuumuses ahju keskosas, seejärel alanda kuumus 120º-ni ja jätka küpsetamist veel 60–70 minutit, kuni veel vaid koogi keskkoht tundub pisut niiske ja võdisev. Tõsta kook ahjust välja ja proovi ettevaatlikult terava noaservaga koogiservad vormi küljest lahti saada. Sel kombel väldid koogipinna murenemist jahtumise ajal.

Jahuta kook maha, kata kilega ja hoia kuni serveerimiseni külmkapis (vähemalt 8 tundi).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles