Video: Maast möödus asteroid, mis avastati vaid ööpäev varem

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Asteroid.
Asteroid. Foto: Lightroom / Nasa / Lightroom Pho/Scanpix

USA Arizona ülikooli Catalina Sky Survey astronoomide teatel möödus meie planeedist suur asteroid, mida märgati esmakordselt umbes ööpäev varem ehk möödunud laupäeval.

2017 AG13 tähistuse saanud asteroid, mille suurus on 15 kuni 34 meetrit, möödus Maast 192 000 kilomeetri kauguselt, edastab Daily Mail.

Maast mööda liikumisel oli selle kosmilise keha kiirus 16 kilomeetrit sekundis.

Astronoom Eric Feldmani sõnul liikus nimetatud asteroid Maast mööda võrdlemisi lähedalt, ta liigub elliptilisel trajektooril ning ta liikumisorbiit lõikub nii Maa kui Veenusega.

Astronoomide andmetel on nüüd möödunud asteroid umbes sama suur kui Venemaal Tšeljabinskis 2013. aastal katastroofi tekitanud kosmiline objekt ning kui see oleks nüüd meie planeedile jõudnud, oleks kordunud Tšeljabinski õnnetus.

Järgmine kord liigub asteroid 2017 AG13 Maa piirkonnas 28. detsembril 2017.

Briti Planeediteaduse Instituudi esindaja Mark Sykesi sõnul ristuvad meie planeedi orbiidiga veel mitme asteroidi orbiidid. Ainuüksi jaanuaris on umbes 38 sellise kosmilise keha Maast möödumist.

Juba aastakümneid üritavad astronoomid astronoomia, matemaatika, füüsika ja arvutisimulatsioonide abil teha nende kosmiliste külaliste võimalikku saabumist ja ohtlikkust kindlaks teha. 

USA kosmoseagentuuril NASA on Maa-lähedaste objektide programm (Near Earth Objects- NEO), milles teadaolevaid objekte jälgitakse ja otsitakse uusi võimalikke ohtlikke asteroide.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles