Koolikiusamise põhjust võib otsida ka superkangelastest

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Lastepsühholoogide sõnul võivad lastele eeskujuks olevad superkangelased muuta nad kiusajateks ning seega võib koolikiusamise põhjust otsida ka superkangelaste kultuurist.

Uurimine näitas, et lapsed, kellele meeldivad superkangelaste kangelasteod, milles on ka vägivalda, võivad hakata ise vägivaldselt käituma, edastab Daily Mail.

Enamjaolt peetakse superkangelasi laste jaoks headeks eeskujudeks, kuna nad kaitsevad ja aitavad nõrgemaid, kuid samas ei huvita lapsi kangelaste julgus ja moraal, vaid nad näevad eelkõige nende vägivaldseid oskusi.

Uurimne näitas, et suurele osale lastest meeldivad Kapten Ameerika, Superman ja teised sellised kangelased, kuna nad suudavad tappa, kuid oli ka neid lapsi, kes rõhutasid kangelaste võimet lennata.

Laste kangelaste eelistuse uuringu tegi USA Brigham Youngi ülikooli psühholoog Sarah Coyne, kes uuris eelkooliealiste laste suhtumist superkangelastesse ja nendega samastumist.

«Paljud vanemad arvavad, et superkangelased on nende lastele positiivses mõttes eeskujuks, kuid nüüdne uuring näitas vastupidist, sest lastele meeldib eelkõige kangelaste agressiivsus, mitte nõrgemate kaitsmine,» lausus psühholoog.

Coyne uuringu kohaselt ei kaitsenud superkangelasi eeskujuks pidavad lapsed kaaslasi kiusamise eest, pigem olid nad valmis ise kiusama.

Psühholoog rõhutas, et kiusamist ja kiusajaks saamist ei saa panna ainult superkangelaste süüks, sest elu on märgatavalt mitmetahulisem.

«Lapsed lihtsalt ei suuda mõnikord hea ja halva vahel vahet teha, neile jääb rohkem meelde halb ja nad võivad hakata sellist käitumist jäljendama,» nentis Coyne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles