Kriitika Soome meedias: president Halonen jagas diktaatoritele aumärke (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarja Halonen
Tarja Halonen Foto: MICHEL EULER/AP/Scanpix

Soomes avalikustati nimekirja, milles on ka need seni saladuses olnud kuulsad riigimehed, kes on saanud Soome riigi kõige kõrgema aumärgi, kuid see tõi kaasa meediakriitika, kuna tegemist on isikutega, kes valitsevad totalitaarselt. 

Soome kõige kõrgema aumedali, milleks on  Soome Valge Roosi Rüütliordu suurrist ketiga, saanute nimekirja avalikustasid möödunud aasta detsembris oma leheküljel Soome Valge Roosi ja Soome Lõvi Rüütliordu, edastab iltasanomat.fi.

Soome president on nende rüütliordude suurmeister ja langetab otsuse, kes aumedalid saavad ning ta ei pea oma andmisotsuseid põhjendama.

Soome on jaganud suurriste koos ketiga nii kuninglike suguvõsade liikmetele, riigijuhtidele kui poliitikutele.  

Avaldatud nimekirjadest ilmnes, et president Tarja Halonen andis ketiga suurristi ka neile riigijuhtidele, keda peetakse diktaatoriteks.

Soome kõige kõrgema riikliku aumärgi said 2009. aastal Süüria president Bashar al-Assad, Kasahstani president Nurzultan Nazarbajev ja Senegali president Abdoulaye Wade. 2007. aastal sai selle aumärgi Saudi Araabia kuningas Abdullah.

Bashar al-Assad
Bashar al-Assad Foto: Uncredited/AP/Scanpix
Nursultan Nazarbajev
Nursultan Nazarbajev Foto: Mikhail Klimentyev/Mikhail Klimentyev/TASS/Scanpix
Abdoulaye Wade
Abdoulaye Wade Foto: Rebecca Blackwell/AP/Scanpix
Kuningas Abdullah
Kuningas Abdullah Foto: Hou Jun/Xinhua/Photoshot/Scanpix

Inimõigusorganisatsiooni Human Rights Watch raporti kohaselt on neli nimetatud meest autokraatsed valitsejad, kes kasutasid või kasutavad võimulpüsimiseks jõuvõtteid.

President Haloneni sõnul on igal riigil oma kõrged aumärgid, mida jagatakse nii oma kodanikele kui välismaalastele ning Soome ei ole selle suhtes erand.

«See on tavaline, et kui teise riigi juht külastab meid, siis ta saab mõne autasu. Kui ei anta, siis võib see kummalisena tunduda. Selliste autasude puhul ei ole tegemist mõne inimõigusauhinnaga, see on lihtsalt diplomaatiline tee sillutamine ja suhete arendamine,» selgitas Soomes 2000 - 2012 võimul olnud Halonen.

Haloneni sõnul ei olnud Süüria presidendil al-Assadil 2009. aastal rahvusvahelisel areenil veel halba mainet ning Süürias ei toimunud kodusõda.

Soome Valge Roosi Rüütliordu (soome keeles Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunta, rootsi keeles Finlands Vita Ros' orden) on ühendus Soome Vabariigis, mille liikmeks võtmisega autasustatakse silmapaistvate teenetega tsiviilisikuid ja sõjaväelasi.

Valge Roosi Rüütliordu asutas Soome riigikantsler Carl Gustaf Emil Mannerheim 1919. aastal ja selle nimetus tuleneb Soome vapil olevast üheksast valgest roosist.

Soome kõrged riiklikud aumärgid on: Soome Valge Roosi Rüütliordu suurrist ketiga, Soome Valge Roosi Rüütliordu suurrist, Soome Valge Roosi Rüütliordu I klassi komandör, Soome Valge Roosi Rüütliordu komandör, Soome Valge Roosi Rüütliordu I klassi rüütel, Soome Valge Roosi Rüütliordu rüütel, Soome Valge Roosi Rüütliordu teeneterist, Soome Valge Roosi Rüütliordu I klassi medal kuldristiga, Soome Valge Roosi Rüütliordu I klassi medal ja Soome Valge Roosi Rüütliordu medal. 

Pilte vaata siit. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles