Idamaade kalendri järgi algab 28. veebruaril punase tulekuke aasta

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Idamaade kalendri järgi algab Punase Tulekuke aasta
Idamaade kalendri järgi algab Punase Tulekuke aasta Foto: Xinhua/Xinhua/Sipa USA/Scanpix

Idamaade kalendris algab 28. veebruaril punase tulekuke aasta, mis kestab 16. veebruarini 2018 ning seda tähistatakse eelkõige Hiinas, kus see on aasta tähtsaim püha.

Hiinlaste jaoks seostub uue aasta eelne ja järgne aeg massilise rändamisega, sest uut aastat minnakse vastu võtma kas vanematekoju või sugulaste-sõprade juurde, edastab The Independent.

Uue aasta pidustused kestavad mitu nädalat ja uue aasta esimene päev on Hiina kalendris kõige tähtsam päev. Kuigi Hiinas on alates 1912. aastast kasutusel ka Gregoriuse kalender, ollakse seal truud ka kohalikule kuukalendrile, mis on sajandeid vana. Hiina kuukalendri järgi algab uus aasta teisel uuel Kuul pärast talvist pööripäeva, mis tähendab, et uue aasta algus on liikuv.

Mandariini hiina keeles on uus aasta « Gong Xi Fa Cai» ja kantoni hiina keeles on see

«Gong Hey Fat Choy».

Umbes kuuendikus osas maailmast tähistatakse idamaade uut aastat, kaasa arvatud Taiwanis, Singapuris ja Malaisias, kus on suured hiinlaste kogukonnad. Väljapool Aasiat tähistatakse idamaade uue aasta saabumist kõige laialdasemalt Londonis ja San Franciscos.

Kuna tegemist on punase kuke aastaga, siis tuleks kanda punast värvi riideid. Hiina legendide kohaselt aitab punane värv peletada eemale müütilist koletist Niani.

Idamaade kalendri järgi algab punase tulekuke aasta
Idamaade kalendri järgi algab punase tulekuke aasta Foto: Xinhua/Xinhua/Sipa USA/Scanpix

Hiinas on alates möödunud aasta sügisest müügil kukeaastale viitavaid rõivaid, et kõigil oleks aega endale sobivad riided osta.

Hiinas antakse uue aasta alguses lastele punased ümbrikud, milles on raha ja mis nad panevad padja alla, kuna levinud arvamuse kohaselt annab see head õnne ja jõukust.

Hiina traditsiooni kohaselt tuleb eluase enne uue aasta saabumist koristada ja ehtida, kaasa arvatud kukekujude ja laternatega.

Punase tulekuke aasta suveniirid
Punase tulekuke aasta suveniirid Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Hiina uusaastapidustuste igal päeval on oma traditsioonid. Esimesel päeval tähistatakse avalikult, teisel päeval külastatakse sugulasi ja sõpru ning kolmandal päeval ollakse kodus ja süüakse uusaastalõunat. Järgnevatel päevadel on veel mitmeid traditsioonilist tegevust ja päevadele vastavate toitude valmistamist, roogade seas peab olema ka punaseid toite.

Uue aasta pidustuste viimasel, 15. päeval, toimub Laternafestival, kus tuhanded punased laternad lastakse taevasse.

Lisaks 2017. aastale on kukeaasta olnud ka 1945, 1957, 1969, 1981, 1993 ja 2005.

Kuke aastal sündinuid peetakse usaldusväärseteks, töörügajateks, samas aga ka oraatoriteks ja organisaatoriteks. Tähtsal kohal on intuitsioon ja kõhutunne, mida ei tasuks alahinnata. 

Kukkede õnnenumbrid on viis, seitse ja kaheksa ja õnnevärvid on kuldne, pruun ja kollane.

Kuna kukke peetakse ka edevaks ja kirejaks, siis on aasta jooksul oodata palju «kiremisi», mis võivad ootamatuid pöördeid kaasa tuua. Tulekuke aastal tasuks seega «tuletõrjujate veevoolik» käepärast hoida, et kõrgenenud emotsioonid õigel ajal«kustutada», et neist ei lahvataks midagi suuremat, mis kontrolli alt väljub.

Hernestest, ubadest, maisist ja teistest aiasaadustest valmistatud kukepilt
Hernestest, ubadest, maisist ja teistest aiasaadustest valmistatud kukepilt Foto: Sipa Asia/Sipa Asia/Sipa USA/Scanpix

Kuna kukk on agar suhtleja, siis on oodata palju uusi kontakte, siiski tasuks tähele panna, kes on ausad ja kes mitte. Samuti soosib aasta kainelt läbi mõeldud äritegevust. Hiinlased peavad kukeaastat heaks rahaliste investeeringute ja ehitamise aastaks.

Kukeaasta kuju
Kukeaasta kuju Foto: Sipa Asia/Sipa Asia/Sipa USA/Scanpix

Kukeaastal tasuks välimust muuta, uusi moetrende ja soenguid proovida. Samuti soosib aasta kokanduslikke katsetusi.

2017 on kuke-, 2018 koera- ja 2019 sea-aasta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles