Soome endine välisminister: Trumpi retoorika meenutab Hitleri oma (5)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erkki Tuomioja
Erkki Tuomioja Foto: Krasilnikov Stanislav/TASS/Scanpix

Soome endine välisminister Erkki Tuomioja kritiseeris oma blogis USA uut presidenti Donald Trumpi ja tema ametisse astumise kõne, võrreldes seda 1933. aastal Saksa kantsleriks saanud Adolf Hitleri kõnega.

Tuomioja arvates meenutab Trumpi retoorika Hitleri oma ja ka kätežestid on kahel riigimehel võrdlemisi sarnased, edastab iltalehti.fi.

«Hitler pidas oma esimese kõne kantslerina 10. veebruaril 1933, internetis on videoid, millel on see kõne. Võrdlesin seda 20. jaanuaril Trumpi peetud kõnega ning leidsin kahes kõnes sarnasusi. Hitler oli ja Trump on protektsionismi pooldaja,» teatas Tuomioja.

Adolf Hitler
Adolf Hitler Foto: dpa/picture-alliance / dpa/Scanpix
Donald Trump
Donald Trump Foto: CQ-Roll Call/Bill Clark/CQ-Roll Call/Sipa USA/Scanpix

Soome endise välisministri arvates on Trump ettearvamatum kui Venemaa president Vladimir Putin ning seega elame ajastul, kus võib suuri poliitilisi kriise ja veelgi rohkem relvakonflikte ette tulla.

«USA ei ole Trumpi võimul olles enam lääne juhtriik, kuna uus president on oma vaadetelt äärmuslik ja USA-keskne. Seega vajame varasemast tugevamat Euroopa Liitu, mis haarab juhtohjad, et aina globaliseeruvamas maailmas hakkama saada,» arvas Tuomioja.

Tuomioja arvates on Euroopa riikide nõrkuseks parteide rohkus ja äärmusparempoolsuse tugevnemine. Need parteid pooldava Trumpi natsionalistlikku ja parempoolset poliitikat.

«Trumpile tuleb nõrgenev ja siseprobleemide käes vaevlev Euroopa Liit kasuks, kuid sellest saab kasu ka Putin ehk  Euroopa on kahe suure vahel,» lisas soomlasest poliitik.

Tuomioja jätkas, et Trump on juba mõne ametisoldud päevaga näidanud, et ta on jätkuvalt äärmuslikel seisukohtadel, mis puudutab USA kaitsmist väliste mõjude eest, teatades USA-Mehhiko piirile turvatara rajamisest ja migratsioonipoliitikast, mille kohaselt teatud Lähis-Ida ja Aafrika  riikide kodanikke enam USAsse ei lubata.

Soome praeguse välisministri Timo Soni arvates oli Trumpi inauguratsioonikõne selline, nagu temalt oodata oli, kuid tuleb jälgida, mis saab edasi.

«Euroopas on parempoolsed pead tõstmas, lisaks meile Põlissoomlaste parteile on Prantsusmaal Fronte National Marine le Peniga eesotsas ning Suurbritannias UKIP ja Nigel Farage,» lausus Soini.  

Timo Soini
Timo Soini Foto: ADEM ALTAN/AFP/Scanpix
Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles