Rahvakultuuri hoidjad pidutsevad

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Laupäeval, 12. märtsil märgivad Pärnu Nooruse majas kontserdiga oma aastapäeva folklooriselts Kunglarahvas ja rahvamuusikaansambel Tõmba Jüri.

Kunglarahvas on koos käinud 15 ja Tõmba Jüri kümme aastat. Mõlema kollektiivi eesotsas seisab hakkaja naine Aime Oitsalu (pildil).

“Neid kahte kollektiivi seob üks eesmärk: hoida tantsude, laulude ja muusika kaudu oma rahvakultuuri, õppida ise ning talletada see nõnda nooremale põlvkonnale,” rääkis Oitsalu.

Kunglarahva algatas Linda Alatalu, folklooriseltsi kunstilise juhendamisega on tegelnud või tegelevad Varje Ojamets, Arnold Michelis, Õnne Aavik ja Reeli Tänavsuu. Praegu on seltsi noorimal taidlejal aastaid pisut üle 30 ja vanimal üle 70. “Rahva soovil taastasime traditsioonilised jaanipäevad. Alguse said Rääma folklooripeod, sest folklooriseltse tegutseb piirkonnas juba mitu. Oleme pidanud Rääma jõulusid, eakate suvepidusid,” meenutas Oitsalu. Suvepeod on tipnenud maakonna memme-taadi päevadega, milleks on valmistatud ette näiteks eakate kollektiivide koondkava, mille raames on laval korraga olnud 150 tantsijat, lauljat ja pillimeest. Kunglarahvas ja Tõmba Jüri on osalenud folkloorifestivalil “Baltica”.

Rahvatantsuansambel Tõmba Jüri loodi Õnne Aaviku ja Arnold Michelise eestvõttel. Praegu juhendab kollektiivi Elle Miiter. 2005. aastal valmis koos Simmanimeestega CD “Kingitus taadile-memmele”. Osaletud on 2009. aasta üldlaulu- ja tantsupeol. Ansamblil on sõprussuhted Leedu ja Soome rahvamuusika tegijatega.

“Rõõmu ja rahulolu on olnud kuhjaga. Elul on mõtet, kui püsid aktiivsena,” lisas Oitsalu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles