Phuketi varjupaik teavitab turiste elevandivaenulikkusest

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turiste lõbustav elevant, keda eelnevalt on ilmselt kõvasti piinatud
Turiste lõbustav elevant, keda eelnevalt on ilmselt kõvasti piinatud Foto: SCANPIX

Tais puhkajate hulgas on elevandisõit sageli päevaprogrammi lahutamatuks osaks, kuid tegelikult tehakse sellega loomadele tohutult liiga.

Phuketi elevandivarjupaik loodab lähitulevikus turistide arusaama elevantide ärakasutamisest oluliselt mõjutada. Varjupaigas on endale kodu leidnud turismi- ja metsatööstusest päästetud elevandid, kellega uues elupaigas enam sõita ei tohi, vahendab Lonely Planet.

Seni ei olnud elevantidele saarel ühtegi varjupaika. «Enne kui me avasime, ei olnud saarel paika vanadele, haigetele, vigastele, väsinud või ületöötanud elevantidele. Nad töötasid, kuni nad surid,» kirjeldas olukorda üks varjupaiga asutajatest Louise Rogerson.

Varjupaiga üheks eesmärgiks on turistide harimine. Ekskursiooni käigus vaadatakse videot, mis selgitab, kuidas loomi lõbusõitudeks treenitakse ning kuidas nende vaim purustatakse. Vaid sellisel juhul on elevandid võimelised vaguralt turiste vedama. Selle protsessi käigus seotakse elevandid nööridega kinni, neid pekstakse keppide või konksudega ja näljutatakse. Külastajatel avaneb võimalus loomadega koos ringi liikuda ning vaadata, kuidas nad jalutavad, mängivad ja end pesevad.

«Mind üllatab, et isegi vanad elevandid, kes on juba üle kuuekümne ja veetnud terve elu inimese õelas alluvuses, on nii kiiresti taastunud. Elevandid on emotsionaalsed loomad, nad tunnevad õnne, kurbust ja näitavad välja armastust, ning siin me võimaldame neil jääda iseendaks, kartmata,» jutustas Rogerson.

Nüüdseks elab vastavatud pargis juba viis elevanti. Eeskuju pargi loomiseks saadi riigi põhjaosas asuvast Elephant Nature Parkist, kus samuti ei lubata turistidel loomade seljas sõita. Külastajad saavad elevante toita ja neid pesta, kuid kõiges muus utsitatakse suurloomi jääma oma loodusliku eluviisi juurde.

Phuketi elevandivarjupaik asub Si Sunthonis ning seal saab käia poolepäevastel ekskursioonidel või osaleda nädalajagu varjupaiga töös vabatahtlikuna. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles