Mis juhtub organismis pika lennu ajal?

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pikamaalend
Pikamaalend Foto: SCANPIX

Reisile minna on küll vahva, kuid tähelepanu tuleb pöörata ka sellele, mis toimub meie organismiga ajal, mil meie tundide viisi ühe kohapeal istume. 

Lennufirmad võitlevad ikka pikimate lennutiitlite nimel ning nii saab juba korraga lennukis istuda üle 17 tunni. Sellest piisaks, et nii mõnigi lemmiksari taas otsast lõpuni läbi vaadata, vahendab Independent.

Hambad võivad valutama hakata

Ilmselt on kõik lendajad kogenud kõrvade lukustumise tunnet ning ka seda, kuidas need mõni aeg hiljem kerge plaksatusega taas lahti lähevad. Seda põhjustab kõrvas muutuv rõhk. Sama süsteemiga võib valu tekkida ka hammastes. Aukudes või plommides olevad mullid paisuvad, kui lennuk õhku tõuseb ja seega võivad hambad valutama hakata.

Kõht läheb gaase täis

Nii nagu mõjutab rõhumuutus kõrvasid ja hambaid, mõjutab see ka kogu ülejäänud organismi ning seega annavad endast märku ka teised paigad, kus õhku võib peidus olla. Seetõttu tuleks enne lendamist ehk herneste söömisest loobuda, et seda kogemust veidi kergemaks teha.

Koordinatsioon on häiritud

Pikkade lendudega käib sageli kaasas ka lennuväsimus, kuid lisaks sellele, et oled väsinud, on ilmselt häiritud ka sinu koordinatsioon ning see võib kesta isegi kuni kaks ööpäeva. Seetõttu tuleks edasi lükata ka kõik olulised ärikohtumised, eriti kui lendad lüheneva päeva suunas.

Harjutused ei ole vaid vanadele

Kergesti tekib lendajates arusaam, et rõhksokid ning jalaringid on vaid vanadele inimestele. Kui aga sinu perekonnas on mitmel inimesel tekkinud tromb, peaksid tegelikult kandma lennu ajal nii spetsiaalseid sokke, kui tegema ka harjutusi. Seetõttu tuleks aeg ajalt ka püsti tõusta ja ringi liikuda, sest jalaharjutuste parimaks toimimiseks on vaja survet ehk keharaskust.

Kõvad helid kahjustavad kuulmist

Pikkadel lendudel vaadatakse sageli filme või kuulatakse muusikat, kuid kui arvestada, et lennuki mootorid teevad üsna kõva müra ning ümberringi on ka jutustavad inimesed, siis ilmselt paned heli liialt valjuks ning see võib kuulmist kahjustada.

Sa kuivad kokku

Salongi õhuniiskus võib olla kõigest kümme protsenti, mis tähendab, et väga kiiresti võib tekkida vedelikupuudus. Selleks tuleks lennu ajal juua ohtralt vett, hoiduda kohvist, alkoholist ja isegi teest. Iga lennatud tunni kohta tuleks juua vähemalt üks tops vett. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles