25 asja, mida enne reisile suundumist tegema peaksid

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puhkuse planeerimine
Puhkuse planeerimine Foto: SCANPIX

Selleks, et reisimine sujuks ja ei tekiks tõrkeid tasub enne puhkusele minekut kõik põhjalikult läbi mõelda. 

Liigne organiseerimine võib tunduda tõelise peavaluna, kuid samas on sellest palju kasu ja kokkuvõttes võib see aidata mõnd eriti täbarat situatsiooni vältida. Enamike asjade tegemine ei võta kaua aega, kuid on puhkusel kindlasti abiks.

Veendu, et pass ja ID kaart kehtivad

 Olenevalt sihtkohast pead kaasa võtma kas passi või ID kaardi. Kui ei ole ammu neilt kuupäevasid uurida, siis tasuks veenduda, et nad ikka kehtivad. Samuti on riigiti reeglid erinevad kehtivusaja nõuete suhtes, mõnel pool peab pass kehtima veel kolm kuud pärast riiki sisenemist, teises paigas aga ka kuus kuud.

Tee passist koopia

Välismaal end ametlikult juhiloaga identifitseerida ei saa, seega on passi olemasolu äärmiselt oluline. Kui keegi peaks aga su koti koos passiga ära näppama, tuleb kasuks, kui oled kohvrisse ka passikoopia ära peitnud. Nii saad end alati ametivõimudele identifitseerida ja ka ajutise passi väljastamine muutub kiiremaks. Samuti võiksid ühe passikoopia jätta kodustele, et ka neil oleks alati vajalik info olemas, kui kogu pagas peaks kaduma minema.

Teavita välisministeeriumit oma reisist

Välisministeerium tuleb appi, kui sihtkohas peaks juhtuma midagi ootamatut. Kui sa ei ole end aga ära registreerinud, ei tea ametnikud sind kusagilt ka otsida ja väga oodatud abi võib jääda saamata.

Võta kaasa adapter

Enne reisile minekut veendu, millised on sihtriigi pistikupesad, sest isegi väikeste vahemaade läbimisel  võivad need juba olla teistsugused ning siis on kindlasti vaja kaasa võtta ka adapter.

Kontrolli oma seadmete pinget

Taaskord ei pruugi sihtriigi pistikud olla nii võimsad, et sinu seadmeid täis laadida. Ka seda saab eelnevalt kontrollida ja kui peaks vajadus olema, tuleb kaasa võtta ka vahendaja, mille abil oma elektroonikat laadida.

Vormista vajalikud viisad

Olenevalt sihtkohast võib vaja minna viisat. Isegi kui viisat vaja ei ole, võivad kehtida mõned täpsustavad reeglid. Nii peab mõnel pool olema kaasas pangaväljavõte, et näidata kohalikele oma valmisolekut reisiks või peab olemas olema tagasilennu pilet.

Osta head kõrvaklapid

Vahet ei ole, kas tahad muusikat kuulata lennukis, rongis või kärarikkas hostelis, siis head kõrvaklapid kuluvad ikka marjaks ära. Leia sellised, mis summutavad kõik muu müra ning mida on mugav ka pikka aega kanda, nii võid neilt abi saada ka magamisel.

Vaata, milline on valuutakurss

Ilmselt pead ka reisi ajal veidi raha vahetama, mistõttu on hea teada, milline on õige valuutakurss ning kas kasulikum on kaasa võtta dollareid või eurosid, et kohapeal raha vahetada.

Kontrolli, kas su telefon töötab

Olenevalt paketist ei pruugi su telefon välisriigis üldse töötada, mistõttu oleks enne reisile suundumist mõistlik veenduda, kas ka sihtkohas telefonist mingit tolku on.

Lülita internetiteenus välja

Reisides tasuks peamiselt jääda ikka WiFi kasutamise juurde, et telefoniarve liialt suureks ei kerkiks. Isegi kui sa telefoniga otseselt internetileheküljele ei lähe, laeb nutitelefon ikka alla erinevat teavet, olgu see siis ilmateade või saabuvad e-kirjad. Selleks, et vältida asjatuid kulusid tuleks juba Eestist lahkudes internetiteenus telefonis välja lülitada.

Hangi arstilt tõend ravimite kohta

Lennujaamade turvameeskonnad on erinevad ning suuremates lennujaamades võib hulgaliselt ravimite kaasa võtmine tekitada probleeme. Seega, kui plaanid kaasa võtta pool apteeki, oleks vajalik ka arsti kiri, mis kinnitab, et plaanid kõik need tabletid ise ära võtta ja mitte neid mustal turul müüa.

Teavita reisiplaanidest oma panka

Eriti on see oluline siis, kui reisid mitmes riigis eri maailma paigus. Näiteks kui lendad kõigepealt Stockholmi, siis veel Dubaisse ja lõpuks kusagile Aasiasse, võib pangale jääda mulje, et keegi on sinu pangakaarti kuritarvitanud. Kui selline kahtlus tekib, sulgevad pangad sageli üsna kiiresti ka su kaardi. Selle vältimiseks anna pangale eelnevalt teada, et plaanid mitmes riigis sisseoste teha.

Kontrolli üle, kas riigil on sisenemis- või lahkumistasud

Mõnel riigil on nii riiki sisenemise kui ka sealt väljumise tasud, millega tuleb arvestada. Need tasud ja summad ei ole sageli üldtuntud, mistõttu võib see piiril saada ebameeldivaks üllatuseks, eriti kui ei ole piisavalt rahalisi vahendeid järgi, et sularahas veel veidike riigist lahkumise eest maksta.

Kui võimalik, võta veidi sihtriigi raha kaasa

Mõnikord ei ole see küll võimalik, kuid kui on, siis tasuks veidi juba kohalikku raha kaasa võtta, et esimese asjana ei peaks muretsema raha vahetamise pärast. Sageli on ka lennujaama rahavahetusbüroode kursid kallimad, seega kodus on igal juhul mõistlikum esimene vahetuskaup ära teha.

Kui võimalik, kasuta krediitkaarti

Sularaha vahetamine on alati mõnevõrra kulukas, seega tuleks võimalusel maksta kaardiga. Olenevalt riigist ja linnast ei pruugi igal pool ka kaardimakse võimalust olla ning seega kulub sularaha nagunii küllaga.

Sea sisse otsekorraldused

Kui suundud pikale reisile ja samal ajal saabuvad su kirjakasti nii mõnedki arved, oleks mõistlik eelnevalt sisse seada otsekorralduslepingud, et arved reisiajal ei aeguks.

Palu postkontoris kirju mitte kohale toimetada

Kui sul ei ole kedagi, kes saaks sinu puhkuse ajal postkasti tühjendada, oleks mõistlik postkontoril paluda kirju mitte kohale toimetada. See tähendab küll, et kui tagasi jõuad, pead ise postkontorisse oma kirjadele järgi minema, kuid vähemalt ei ole need üleliia postkasti koormanud.

Kontrolli, kas sihtkohas on internet

Praegusel ajal sõltuvad inimesed suuresti internetist. Kui oled samuti plaaninud reisil veidi tööd teha või alles sihtkohta jõudes osta vajalikud bussi- või rongipiletid, tasuks veenduda, et kas hotellides, kus peatud on olemas ka internet.

Kirjuta üles hotelli aadress

Reisides riiki, kus enamik inimesi sulle tuttavat keelt ei räägi, võib enda soovide edasi andmine osutuda keerukaks. Kui plaanid võtta lennujaamast takso on mugav näidata juhile vaid silti hotelli nime ja aadressiga, nii ei teki ka mingeid arusaamatusi.

Lae telefoni alla sihtkoha kaart

Telefoni on võimalik alla laadida ka mitmeid rakendusi, mida saab kasutada ilma internetita. Sellisel juhul ei pea sa üleliia ära eksimise pärast muretsema.

Tee endale reisikindlustus

Kunagi ei tea, mis reisil võib juhtuda, seega tuleks kindlasti ära kindlustada nii tervis kui ka pagas. Siis saad kompensatsiooni ka juhul, kui lennufirma peaks pagasi ajutiselt ära kaotama.

Võta kaasa sõnaraamat

Jällegi, kui reisid riiki, kus sinuga üht keelt ei räägita, võiksid kaasa võtta sõnaraamatu või mõne muu tõlkimist võimaldava rakenduse, et saaksid vajadusel paar sõna kohalikega vahetada.

Küsi giide, kes räägivad keelt, mida mõistad

Kui sulle meeldib käia muuseumites või arheoloogiaaladel ning seda giidi juhendamisel võiksid populaarsematesse paikadesse juba eelnevalt aja kinni panna. Nii saad olla ka kindel, et saad giidi, kes räägib vähemalt mõnd üldtuntud keelt.

Tee nimekiri asjadest, mida tahad teha

Iga maailma riiki võiks ilmselt avastada nädalate viisi, mistõttu on oluline, et teaksid enne reisile minekut, mis on need asjad, mida sa kindlasti näha või teha tahad. Kui need punktid on paigas, saad ülejäänud reisi juba veidi vabamalt ümber nende sättida.

Paki käsipagasisse mõned riideesemed

Kunagi ei tea, millal lennufirma kogemata su kohvri teise maailma otsa saadab, mistõttu tasub alati käsipagasis kaasas kanda veel lisapaari sokke, aluspesu ja kui mahub siis kuluks ära ka teine särk. Nii ei jää sa hätta, kui pead veel päeva oma pagasit ootama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles