13 kohta maailmas, kus näeb kõige sinisemat vett (2)

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailm on täis imeilusaid paiku.
Maailm on täis imeilusaid paiku. Foto: SCANPIX

Mõnikord on kõik, mida vajad oma keha ja vaimu värskendamiseks, vaid reis loodusesse. Tihti saadakse rahu ja mõtteselgust mõnd veekogu silmitsedes.

Selleks, et sisemist rahu kergemini üles leida, on Travel+Leisure teinud nimekirja kõige sinisematest vetest Maa pinnal. Need järved, mered, rannad ja lahed varieeruvad tumedast ookeanisinisest kuni heleda taevasiniseni. Ja pole vist tarvis öelda, et need on kohad, kus luua kõige paremat sidet loodusega, perega või iseendaga.

Egremnoi, Kreeka

Lefkada saarel on raske leida kohta, kust ei avaneks suurepärast vaadet kristallselgele Joonia merele, kuid saare läänepoolne kallas on eriti võluv. Rand nõuab küll vee äärde minekuks järsku rännakut mööda ülerahvastatud treppe, aga niipea, kui oled jõudnud liivani ja näed selle valget värvi kontrastis türkiissinisega, saad aru, et see on ideaalne koht, kus veeta päev päikese all.

Kraatrijärv, Ameerika

Oregoni osariigis kustunud vulkaanikraatris asetsev järv on üks Ameerika kaunemaid. Selle sügavsinine vesi on kristallselge, sest järve ei voola sisse midagi, mis saaks selle sogaseks muuta. Kõik see teeb Kraatrijärve sukeldujatele ideaalseks paigaks. Ühtlasti on tegu ka Ameerika sügavaima järvega (600 meetrit) ning päikesevalgus ulatub seal 120 meetri sügavusele.

Con Son, Vietnam

Kristallselge veega ümbritsetud graniitkaljude vahel asub ainuke asustamata saar Con Dao saarestikust. Seda nimetatakse üheks parimaks salasaareks maakera pinnal. Vietnami kaldast asub see rikkumata saar, mille kaldal kohtuvad kuldne liiv ja jumalik vesi, 180 kilomeetri kaugusel. Kõige hingematvamaks kogemuseks on soovitatav minna Dam Tre lahe laguuni juurde.

Kuradi laht, Kariibi mere saared

Vahel tundub, et kõige parema vaate nimel tuleb kõvasti tööd teha. Ja tõesti, ka Kuradi laheni jõudmiseks Neitsi saartel tuleb vaeva näha. Pärast «värvilisi» randu on võimalik jõuda pisikese täiusliku valge liivaga rannani, mida tuntakse Devil’s Bay nime all. See kõik on tööd ja vaeva väärt, et Kariibi mere türkiissinises vees snorgeldada või lihtsalt ümbrust nautida.

Plitvice järvede rahvuspark, Horvaatia

Kahetunnise sõidu kaugusel tööstuslikust pealinnast Zagrebist asub looduse ime. Suures puid täis pargis on 16 türkiissinist veesilma, mis näitab ehtsalt emakese looduse kõrgemaid oskusi. Puidust sillutatud rada mööda saab nautida loodusretke, sealhulgas näha koskesid, ning huvitatud saavad võtta paadituuri, et veekogudega veelgi lähemalt tutvuda.

Ambergrise rannikusaar, Belize

Põhjapoolkera pikimast korallrifist lühikese paadisõidu kaugusel asub sukeldujate ja snorgeldajate paradiis. Lähedalasuvaid paiku külastades on võimalik ujuda koos haide ja raidega, näha vee all olles kilpkonnasid ja värvilisi kalu ning avastada veealuseid koopaid. Ja parasjagu, kui oled veest väljas, saad kogu seda vaadet nautida võrkkiigest rannal.

Viie Lille järv, Jiuzhaigou rahvuspark, Hiina

Imelised kosed suubuvad briljantsinisesse järve, mis kuulub ka maailma UNESCO pärandisse. Kogu pargi kõige vaatamisväärsemaks kohaks peetakse just seda täiesti selget veekogu, kust avaneb vaade nagu läbi akna. Näha on veepõhja kukkunud puid, mis moodustavad justkui pitsimustri. Vesi on järves täiesti peegelsile, nii et selle pinnalt on näha ka ümbritsevate mägede, puude ja taeva peegeldust.

Havelocki saar, India

See kauge paradiisisaar on osa Andamani saarestikus, mis asub Bengali lahes. Sinna ei ole lihtne jõuda, aga keeruline teekond on kindlasti seda väärt, kui oled tulihingeline valge liiva, helesinise vee, snorgeldamise ja rahu fänn. Havelocki saar on troopiline ja idülliline, kaugel igapäevaelust. Tõeliseks paradiisiks palmide vahel on soovitatav minna Radhanagari randa (rand number 7) ja nautida seal päikeseloojangut.

Rosario saared, Kolumbia

Cartagena rannikust pisut maad eemal asub enamjaolt inimasustuseta saarestik, mida kutsutakse Rosarioks. Valge liiv ning mangroovid koos sügavsinise veega on koduks Kolumbia kõige suuremale korallirifile, mis on omakorda koduks tuhandetele eksootilistele elukatele. Enamik hotelle asub saarestiku suurimal saarel Isla Grandel ja sealt saab korraldada reise või organiseerida paadi, et oleks võimalik just seda kaunist kohta avastama minna.

Peyto järv, Kanada

Alberta provintsis Banffi rahvuspargis asuv järv on saanud oma külma sinise tooni sulava jää veest ja setetest, mis tulevad läheduses asuvast karjäärist. Safiirisinist järve näeb kõige paremini Bow Summitist, mis asub Alberta Louise järve lähedal. Sealt on tehtud järvest ka kõige rohkem postkaardipilte. Tõelistel matkasõpradel on võimalik ka alla järve ning liustiku juurde minna.

Maldiivid

Indiast lõuna poole, keset ookeani asetsevad saared on tunnistatud maailma parimaks, aga pole ka ime, sest see on kuulsuste lemmiksihtkoht. Maldiivid sisaldavad endas pimestavalt sinist vett, talgipehmet valget liivaranda – põhimõtteliselt kõike, mis ühes soovinimekirjas saab olla. Kui parasjagu vaadet nautida plaanis pole, saab avastada korallirifi, külastada veealust mängumaad või lõõgastuda ühes maailma parimas spaas.

Palawan, Filipiinid

Kuigi see on vaid lühikese lennusõidu kaugusel Manilast, tundub Palawan hoopis teise maailmana. Vähese rahvastatusega saarestikust leiab džunglitaolist loodust, sinakasrohelist vett, kalu, koralle ja hulga laguune, koopaid ning salajasi randu. Avasta El Nido meresid, kus troopilised kalad suurte parvedena korallide ümber ujuvad või sukeldu taevasinisesse ookeani Linapacani saarel või võta julgus kokku ja uju läbi pikima maaaluse jõe.

To Sua ookeani sügavik, Samoa

Seda tuntakse ka lihtsalt nime all «suur auk», mis on kohalike jaoks tõeline loodusime keset Vaikset ookeani. Et jõuda imelise sinise veesilmani, tuleb läbida lopsakas mets ja laavaväljad, mis paiknevad väljaspool Upolu saare Lotofaga küla. Seejärel tuleb minna alla pikast redelist, julgemad võivad ka kohe augu servalt vette hüpata. Vesi on selleks piisavalt sügav, ulatudes 30 meetrini. Vesi tuleb auguni mööda laavakäike, mis on ühenduses ookeaniga, seega on kindel, et To Sua ookeani sügavik ära kuivada ei saa.

Vaata pilte kaunitest veekogudest siit.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles