Islamiriigi blogis viidati Soomele

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islamiriigi propagandaväljaanne Rumiyah
Islamiriigi propagandaväljaanne Rumiyah Foto: Wikipedia.org

Terrorirühmituse Islamiriik blogis, kus on palju propagandistlikku teksti, tehti soomlastest välispoliitika uurijate sõnul segane viide ka Soomele.

Iltalehti.fi teatel on Soome kaitsepolitsei sellistest kirjutistest teadlik.

Araabia keelest soome keelde tõlgitud vihavaenu õhutavate kirjutiste juures on ka foto, mis oletatavalt on tehtud Soomes ja millel on näha kepikõndi tegevat meest.

Islamiriigi ekspertide sõnul on tegemist propagandaväljaandest Rumiyah pärit segase tekstiga artikliga, mis on tõlgitud soome keelde ning milles on vihjeid nii Soomele kui teistele Põhjamaadele.

Kirjutise põhisisu on koraani ja veel mitme religioosse teksti kohta, kuid on ka lõik, milles ülistatakse püha sõda ja halvustatakse demokraatiat.

«Allahi kehtestatud seadused on asendatud inimeste välja mõeldud demokraatiaga. Allah ei käskinud ainult  sõnadega võidelda väärusuliste vastu, vaid ta ootab meilt konkreetset võitlusstrateegiat ja selle elluviimist. Allahi käsul peame tapma kõik väärusulised, ükskõik kus ja millal, on see siis lahingus või mitte,» teatati blogikirjutises.

Soomekeelse teksti juures on foto, mille tegemise aeg, koht ja autor ei ole teada. Pildil on sügismaastikul mees, kes teeb kepikõndi ja pildi all on tekst: «Seega, ärge lubage isegi kepikõndijal koju jõuda».

Soome kaitsepolitsei teatel on neile teada, et Islamiriigi propagandamaterjale leidub ka soome keeles ja sisu muudetakse vastavalt sellele, kuhu propaganda suunatakse.

Soome kaitsepolitsei edastas möödunud aasta detsembris parlamendi kaitsekomiteele raporti Islamiriigi tegevuse ja terroriohu kohta.

Selles teavitatakse, et Islamiriik on 2014. aastast vallutatud aladest nüüdseks kaotanud suuri osi ning ta nõrgenemine jätkub.

Lääneriikidest, kaasa arvatud Soomest, on läinud isikuid Iraaki ja Süüriasse, et võidelda Islamiriigi ridades. Soome kaitsepolitsei andmetel on Soomest läinud umbes 80 inimest Iraaki või Süüriasse, et seal džihadistina võidelda.  

Soome kaitsepolitsei sõnul kujutavad need välisvõitlejad endast ohtu, kuna Islamiriik võib neid hiljem kasutada läänes toime pandavates terrorirünnakutes.

«Soome ei ole Islamiriigi nimekirjas strateegiliselt väga tähtsate  riikide seas, kuid huvi Soome vastu ei ole kadunud. Islamiriigiga liitunud Soome päritolu isikud loovad Soome kohta negatiivset pilti ja suhtuvad Soome ühiskonda vaenulikult, seega on need isikud ohuks,» selgitas Soome kaitsepolitsei juht Antti Pelttari.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles