Oled kurb? Nuusuta sidrunit

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Lõhnad mängivad elus suurt rolli, sest need tekitavad kas heaolu või panevad end halvasti tundma.

Tsitruste, kaasa arvatud sidruni, lõhna on alati peetud meeldivaks ja mõnutunnet tekitavaks, edastab Daily Mail.

Põhja-Euroopas kasutatakse pimedal ajal, mis kestab novembrist märtsini, erinevaid teraapiaid, et end turgutada ning lisaks valgusteraapiale on populaarne ka aroomiteraapia.

Psühhofüsioloogide sõnul on olemas aroomiteraapia spetsialistid, kuid seda teraapiat saab teha edukalt ka kodus värskete tsitrusviljade abil, kuna need aitavad leevendada nii kurbust, närvilisust, depressiooni kui valu.

Ekspertide sõnul on ärevust ja kurbust vaigistavates taimedes ja viljades aineid, mis mõjuvad nagu rahustid. Näiteks lavendlis on linalooli, mis lõdevestab, sidrunis aga «antidepressante», mis mõjuvad rahustavalt.

Aroomiterapeutide sõnul aitab talvekaamost ja sellest tekkivat kurbust hästi leevendada kombinatsioon, mis koosneb valgusteraapiast ja tsitruselõhnast ning leevenemistunne tekib juba 15-minutilise seansiga.

Sidrun sisaldab üsna palju C-vitamiini, mida on iga 100 grammi kohta 53 milligrammi. Lisaks on sidrunis veel mitmeid B-vitamiine, kuid ka kaltsiumit, rauda, fosforit , magneesiumit ja tsinki.

Sidruni massist moodustab koor 45 protsenti ja seemned kaks protsenti, 100 grammi sidrunit annab 29 kalorit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles