Tutanhamoni kamber ei anna teadlastele rahu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Radariuuring Tutanhanmoni matmiskambris
Radariuuring Tutanhanmoni matmiskambris Foto: Reuters Staff/REUTERS/Scanpix

Itaalia Torino polütehnilise ülikooli teadlased loodavad leida Vana-Egiptuse poissvaarao Tutanhamoni hauakambrist seni peidus olnud kambri või kambrid, kasutades tänapäevast radartehnoloogiat.

Uurimisprojekti juhi Franco Porcelli teatel võib radariuuring kesta päevi, kui mitte nädalaid, et saada täpsed andmed, kas Kuningate orus asuvas matmispaigas on veel midagi avastamata, edastab seeker.com.

Tutanhamoni hauakamber
Tutanhamoni hauakamber Foto: MOHAMED ABD EL GHANY/REUTERS/Scanpix

Porcelli teatel kasutatakse radarisüsteemi, mis töötab sagedusel 200MHz kuni 2GHz ja selle abil on võimalik teha kindlaks objekte, mis on kuni kümne meetri sügavusel.

Radariuuring Tutanhanmoni matmiskambris
Radariuuring Tutanhanmoni matmiskambris Foto: Reuters Staff/REUTERS/Scanpix

Torino teadlased osalevad Kuningate oru geofüüsikalises kaardistamisprojektis, paika on maetud mitmed iidse Egiptuse valitsejad, kuid itaallaste erihuvi on suunatud Tutanhamoni hauakambrile.

«Oleme valmis, et võime leida 3300 aasta vanusest hauast midagi ootamatut,» arvas Porcelli.

Arheoloogidel tekkis Tutanhamoni vastu uus huvi 2015. aastal pärast seda, kui inglasest egüptoloog Nicholas Reeves, kes töötab USAs Arizona ülikoolis, väitis et Tutanhamoni matmispaigas on seni leidmata salakamber, kus võivad olla alles nii sinna maetud isik kui hauapanused. Ta tegi oma järeldused radaripiltide põhjal, mille kohaselt olevat näha kahes paigas kinnimüüritud ja ülekrohvitud ukseavade kontuure.

Reesi arvates on selles kambris kuninganne Nefertiti, kes oli Tutanhamoni isa, vaarao Akhenateni naine.

Reevesi teooria kohaselt ei olnud vaarao Tutanhamoni matmispaik veel valmis, kui ta 1323. aastal eKr ootamatult suri, olles vaid 19-aastane. Seega võidi ta matta hoopis Nefertiti matmispaika, see kuninganna oli surnud kümme aastat enne Tutanhamonit.

Tutanhamoni muumia
Tutanhamoni muumia Foto: MOHAMED ABD EL GHANY/REUTERS/Scanpix

2015. aastal tegi Tutanhamoni matmiskohas radariskaneeringu Jaapani radariekspert Hirokatsu Watanabe, kes leidis, et Tutanhamoni matmispaigas on 90-protsendilise tõenäosusega kaks seni avastamata kambrit, millest üks asub põhjaosas ja teine idaosas.

Jaapani radarispetsialist Hirokatsu Watanabe
Jaapani radarispetsialist Hirokatsu Watanabe Foto: MOHAMED ABD EL GHANY/REUTERS/Scanpix

Teooriast huvitusid nii Egiptuse võimud kui rahvusvaheline arheoloogide kogukond.

Oma uuringu tegi 2015. aastal ka USA National Geographic Society, kelle radariuuringu andmetel ei pruugi siiski nimetatud matmispaigas peidetud kambrit olla.

Kriitikute sõnul kasutasid kõik Tutanhamoni kambri uurijad erinevaid meetodeid ja selle tõttu võidi saada erinevad tulemused.

Kuid arheoloogid ei taha Tutanhamoni kambrit rahule jätta, sest nende sõnul ei ole nad veel kõiki saladuste jälile jõudnud. Tuleb teha lisauuringuid radarseadmetega, mis lõpuks annavad kindlad andmed, kas kuskil selles matmispaigas on varjatud osi.

Tutanhamon oli Vana-Egiptuse vaarao 18. dünastiast, kes valitses umbes aastatel 1336–1323 eKr.

Tutanhamoni matmispaiga avastasid Egiptusest Luxorist Kuningate orust inglasest arheoloog Howard Carter ja tema ekspeditsiooni rahastanud George Herbert, lord Carnarvon.

Haud oli olnud sajandeid puutumatuna ning kunagi sinna pandud esemed olid alles, mitte ei olnud langenud hauarüüstajate saagiks. Samuti oli matmispaigas vaarao Tutanhamoni muumia.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles