Amnesty: Trump on muutnud maailma pimedamaks ja ebastabiilsemaks (2)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump
Donald Trump Foto: Stefan Rousseau/PA Wire/PA Images/Scanpix

Inimõigusorganisatsiooni Amnesty International teatel on USA presidendiks saanud miljardärist ärimees Donald Trump muutunud maailma pimedamaks ebsatabiilsemaks paigaks, kus levivad mürgised ideed, mis kahjustavad inimõigusi, toimub sõjaõhutamine ja kus otsitakse süüdlasi, kelleks on eelkõige põgenikud ja moslemid.

Amnesty sõnul saab Trumpiga kõrvutada Türgi, Ungari ja Filipiinide liidrit, kes ajavad samasugust oma kodanike, põgenike ja välisriikide vastast rünnakupoliitikat, edastab The Independemt.

Amnesty International andis välja 408-leheküljelise iga-aastase raporti «The State of the World's Human Rights», mille kohaselt kasutasid mitme riigi juhid 2016. aastal sellist retoorikat nagu kasutati 1930. aastatel Saksamaal kui seal tuli võimule Adolf Hitler.

Amnesty teatel saab uuteks «hitleriteks» nimetada Ungari peaministrit Viktor Orbanit, Türgi presidenti Recep Tayyip Erdoğani ja Filipiinide presidenti Rodrigo Dutertet.

Viktor Orban
Viktor Orban Foto: ATTILA KISBENEDEK/AFP/Scanpix
Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan Foto: BURHAN OZBILICI/AP/Scanpix
Rodrigo Duterte
Rodrigo Duterte Foto: Erik de Castro/Reuters/Scanpix

«Trump, kes on vihavenu külvavate liidrite mitteametlik juht, kasutas juba oma valimiskampaania ajal mürgist retoorikat, millest on nüüdseks saamas globaalne trend. Poliitikutel ei ole enam au- ega häbitunnet, nad külvavad misogüüniat, rassismi ja homofoobiat. Hammasrataste vahele on eelkõige jäänud põgenikud,» teatas Amnesty.

Valge Maja ei ole veel Amnesty Internationali uut inimõiguste raportit kommenteerinud.

Pariisis välja antud raporti kohaselt toimus möödunud aastal 159 riigis tõsiseid inimõiguste rikkumisi.

«Valitsused pigistavad sõjakuritegude ees silma kinni, suruvad läbi seadusi, mis raskendavad asüülitaotlemist, kehtestavad sõnavabadusi piiravad seadusi, ärgitavad tapma narkosõltlasi, õigustavad piinamist ja massilist kodanike jälgimist ja annavad politseile vägivallaks vabad käed. 2017. aasta suurimaks küsimuseks on, et kas sellised juhtumid jätkuvad või astutakse nende takistamiseks samme,» teatab raport.

Amnesty International peasekretäri Salil Shetty teatel andsid nad 2016. aasta kohta käiva raporti välja Londoni asemel Pariisis, kuna Prantsusmaal on pärast 2015. aasta terrorirünnakuid hakatud kasutama diskrimineerivaid julgeolekumeetmeid, mille tõttu kannatavad eelkõige moslemid.

Shetty lisas, et diskrimineerimine võib tuua kaasa doominoefekti ja totaalse inimõiguste eiramise.

Prantsuse võimude sõnul näitasid terrorirünnakud, et süsteem on terrori tõttu haavatav ning seega tuleb karmistada kodanikke ja ühiksonnastruktuure kaitsvaid reegleid.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles